U Andrićevom inistitutu danas je promovisan novi broj Istorijskih svezaka

iskra.co - 08. februara 2015. 058.ba

Istorijske sveske 13

ANDRIĆGRAD – Trinaestim brojem Istorijskih svezaka, koji sadrži šest priloga na 48 stranica, Andrićev institut je nastavio sa objavljivanjem naučno-popularnog časopisa koji privlači izuzetnu pažnju stručne i šire javnosti. I u 2015. godini u Istorijskim sveskama pretežno će biti publikovani radovi na teme iz istorije Prvog svetskog rata, ali će povremeno biti otvarane i pojedine teme koje ne spadaju u tematski kompleks istorije Prvog svetskog rata.

Središnja tema ovog broja je “Ratni zarobljenici 1914“ u okviru koje je objavljeno 19 dokumenata. Osim dokumenata koji svedoče o sudbini zarobljenika u Rusiji, Austrougarskoj i Srbiji, posebnu pažnju privlače podaci sadržani u izveštaju o ishodu Kolubarske bitke i broju zarobljenih austrougarskih oficira i vojnika kao i o broju zaplenjenog oružja. Priređivači priloga “Ratni zarobljenici 1914“ su istoričari Miroslav Perišić i Aleksandar Marković.

Osim navedenih dokumenata u ovom broju Istorijskih svezaka objavljena su tri autorska priloga: “Ruski minsko-torpedni mornarički odred u Srbiji 1914-1915“, autora Branka Bogdanovića, “Pokušaji stvaranja srpskog četničkog odreda ruske carske armije u Prvom svetskom ratu“, autora Jaroslava Višnjakova, ruskog istoričara iz Moskve i tekst “Rađanje ideje slovenske zajednice u Rusiji“, autora Alekseja Timofejeva.

Dva priloga u ovom broju Istorijskih svezaka posvećena su posetama režisera Kuarona, Tavernija i Nikite Mihalkova Andrićgradu, gde ih je domaćin Emir Kusturica upoznao sa idejom Andrićgrada i Andrićevog instituta.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,