U Čajniču se pričestili učenici osnovne škole „Jovan Dučić“

27. februara 2015. 058.ba

Osnovna skola u crkvi u Cajnicu

ČAJNIČE – U hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, služena je u petak 27. februara druga po redu ove sedmice, Liturgija pređeosvećenih darova. Ova Liturgija se redovno služi, srijedom i petkom od prve do šeste nedjelje posta, u četvrtak pete sedmice posta, na Veliki ponedjeljak, Veliki utorak i Veliku srijedu. Sastavljač ove Liturgije je Sveti Grigorije Dvojeslov. Karakteristika Liturgije pređeosvećenih darova, je u tome što se vjernici pričešćuju Svetim darovima, koji su pripremljeni prethodne nedjelje na Svetoj Liturgiji. Zato se i naziva Liturgija pređeosvećenih darova.

Na Liturgiji su se pričestili učenici svih razreda osnovne škole „Jovan Dučić“ u Čajniču. Oko tristotine osnovaca pristupilo je Svetoj čaši i pričestilo se Tjelom i Krvlju Hristovom. A takođe sa učenicima zajedno su se pričestili i njihovi nastavnici.

Osnovna skola u crkvi u Cajnicu 2

Kao što je čovjekovom tjelu potrebna fizička hrana, tako je i duši potrebna duhovna hrana, a to je Tjelo i Krv Hristova. Hristos je rekao: „Koji jede tjelo moje i pije krv moju ima život viječni“. Zato je veoma važno da se i djeca još iz majčinog naručja pričešćuju, jer je Hristos rekao: „Pustite djecu meni, jer je takvih Carstvo nebesko“.

„Pričešće je sjedinjenje sa Bogom kroz Hrista i pečat našeg pripadništva Pravoslavnoj crkvi. Za Svetu tajnu pričešća se pripremamo postom, molitvom, činjenjem dobrih djela, odricanjem od grešnih navika i ispovjedanjem grijehova i pokajanjem za učinjene grijehove. Dužnost je svakog pravoslavnog hrišćanina, da posle neophodne pripreme što češće pristupa najvažnijoj Svetoj tajni pričešća, da bi stekavši zajednicu sa Bogom u ovom zemaljskom životu kroz pričešće, tjelom i krvlju Hristovom, imao i zajednicu sa Bogom u životu vječnom i neprolaznom – rekao je protojerej stavrofor Momir Vasiljević.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,