Uzgoj malina u višegadskim selima

RTRS - Mira Andrić - 02. februara 2015. 058.ba

Maline

VIŠEGRAD – “Na području opštine Višegrad postoji sve veća zainteresovanost za proizvodnju malina“, potvrdio je Siniša Gajić, direktor firme Hipex iz Novog Goražda, koja je ponudila potencijalnim malinarima saradnju u procesu proizvodnje i zagarantovanog otkupa ovog voća.

Gajić kaže da je na osnovu potpisanog ugovora sa goraždanskom hladnjačom, 26 proizvođača na području opštine Višegrad u 2013. i 2014. godini dobilo zdrav sadni materijal, sistem za navodnjavanje, agrotehničke mjere, vještačko đubrivo i sav neohodan repromaterijal koji je potreban za podizanje malinjaka. „Za uzvrat naša firma sklapa ugovor o dugoročnoj sardanji na period od 12 godina, kojim se garantuje otkup na čitav period eksploatacije maline ili kupine. Oni ta svoja zaduženja vraćaju kroz rod u naredne četiri godine sa grejs periodom od jednu godinu“, ističe Gajić.

Inženjer poljoprivrede Radmila Ilić ističe da višegradska sela pružaju optimalne uslove za uzgoj jagodičastog voća.

„Malina ne podnosi ekstremne klimatske vrijednosti a prirodno stanište ove voćne vrste su šume, što znači da i pritome sorte treba gajiti u pomalo vjetrovitim i dovoljno vlažnim klimatskim uslovima. Najbolje je malinu saditi u jesen ali pošto je ona dosta osjetljiva na mraz, sadnja se može obaviti i u rano proljeće, s tim što treba voditi računa o odabiru sorti“, navodi Ilićeva.

Vladiša Jošilović je prije dvije godine zasadio 4.800 komada sadnica maline na parceli od četiri dunuma. Kaže da je prošle godine imao prvi rod od 1.500 kilograma ili 20 odsto. „Ove godine očekujem veći prinos od 70 odsto a iduće godine bi trebao imati pun rod, odnosno sto odsto“, navodi Jošilović i dodaje da je u jesenjoj sadnji proširio proizvodnju na još dva dunuma zemlje, jer je uvidio da može imati veliku korist od proizvodnje malina a zadovoljan je i otkupnom cijenom od 2,9 marka po kilogramu.

Poljoprivredni proizvođači koji su izvršili registraciju komercijalnog gazdinstva u Apifu, iskoristili su pravo na podsticajna sredstva od opštine Višegrad i to 300 maraka po dunumu zasijane parcele. Od ministratsva poljoprivrede RS podsticaj za voćare je 35 odsto od uloženih sredstava u nove zasade.

Iz goraždanske hladnjače kažu da je za sve koji se žele baviti proizvodnjom malina ili kupina otvoren poziv za saradnju sve do novembra, odnosno jesenje sadnje malina. Firma Hipex im nudi sav repormaterijal i zagarantovan otkup pod istim uslovima kao ostalim proizvođačima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: