Zanimljivost iz okoline Rogatice – Ruda donijela trojke

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 03. februara 2015. 058.ba

Rogatica-Trojke iz stada Dese Kozic

ROGATICA – Od malih nogu živim u porodicama koje su uzgajale ovce i nisam imala priliku da nam neka ovca u jednom jagnjenju na svijet donese trojke. Taj rijedak fenomen kod ovaca, a kod koza je čest slučaj, doživjela sam ovih dana. Ovca Ruda iz mog malog stada od svega 13 brava, na moje iznenađenje, rodila je troje jagnjadi, jednog ovnićka i dvije ovčice, priča Desa Kozić iz sela Kozići nedaleko od Rogatice.

Rogatica-Trojke iz stada Dese Kozic 2

– Pred jagnjenje, dodaje ona, moja Ruda iako je uvijek bila predvodnica i zato je nosila zvono, išla je uglavnom za ostalim ovcama. Jedno vrijeme mislila sam da je bolesna, ali je dobro jela pa me je to hrabrilo. Kad se ojagnjila i donijela trojke, tek sam shvatila šta je bio razlog da je prepustila primat ostalim ovcama. Osvijetlila je obraz ali i meni donijela dodatni posao da uz cuclu i kravlje mlijeko prihranjujem jedno od troje njenih jagnjadi. Radim to sa zadovoljstvom i moj miljenik ni po čemu ne zaostaje za onim koje majka hrani.

Uz trojke koje je donijela Ruda, Desino malo stado povećava se i bliznjenjem drugih ovaca. Od 13, koliko ih ima, šest se do sada ojagnjilo. Tri su se obliznile i samo dvije redile su po jedno jagnje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: