Budući osnovci na pripremnoj nastavi u Rogatici

17.03.2015.

Obdaniste u Rogatici

PO PRVO ZNANjE U DJEČIJE VRTIĆE

ROGATICA – Prema matičnoj evidenciji u Administrativnoj službi opštine, u prve razrede osnovne škole u Rogatici i područna odjeljenja naredne školske godine trebalo bi da se upiše oko 80 prvačića, odnosno 10 manje nego što ih je lani upisano.

Da bi se ovi mališani što uspješnije uključili u obrazovno vaspitni proces uz sufinansiranje Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske u Dječijem vrtiću „Bambi“, koji se nalazi na Trgu oslobodilaca, i Klubu za djeci „Milica“, u naselju Gračanica“ već skoro 20 dana održava se pripremna nastava pred polazak u školu za 69 djece. To će reći da je van ovog programa ostalo 11 djece od orjentacionig plana predstojećeg upisa u prve razrede ovdašnje centralne škole „Sveti Sava“ i područna odjeljenja u Borikama, Brankovićima, Stjenicama i Žepi.

Direktorka Dječijeg vrtića „Bambi“ Nataša Duvnjak reče da u ovoj ustanovi za djecu nastavu pohađa 52 mališana. Zbog ograničenih prostorinih mogućnosti i broja djece u redovnom cjelodnevnom i poludvenom boravištu i radionici nastava je organizovana u dvije grupe i dvije smjene, jednu prije podne a drugu poslije podne, u trajanju od po tri sata. Sa njima rade diplomirane vaspitačice angažovane na određeno vrijeme sa Biroa za nazaposlene. Oni će mališane provesti kroz obavezni program koji obuhvata razvoj govora, početne matematičke pojmove i upoznavanje okoline u kombinaciji sa muzičkim i likovnim radionicama prilagođenim za djeci ovog uzrasta.

U Klubu za djecu „Milica“ program priprema pred polazak u osnovnu školu realizuje se sa 17 mališana. I ovdje je obezbijeđen potreban stručni kadar, a nastava se odvije u jednoj smjeni, reče Milica Radovanović, rukovodilac Kluba.