Direktora terete za trovanje ljudi

Nezavisne - Dejan Tovilović - 25. marta 2015. 058.ba

Meso veterinar

VIŠEGRAD – Policija u Višegradu podnijela je izvještaj Okružnom tužilaštvu protiv Neše Ilića, direktora Veterinarske stanice u ovoj opštini, zbog sumnje u malverzacije u vezi sa kontrolom mesa na bakteriju trihinu, a zbog koje je oko 30 ljudi iz ovog mjesta završilo u bolnici na liječenju.

Kako se sumnja, on je u januaru ove godine dozvolio i vršio usluge pregleda sirovog mesa na prisustvo trihine iako Veterinarska stanica u Višegradu nije opremljena adekvatnom opremom za te namjene.

Zbog tog propusta nije uočena trihina u mesu divljih svinja koje je pregledano u stanici, a koje je dalje zaraženo završilo na tržištu.

U saopštenju CJB Istočno Sarajevo, navodeći njegove inicijale, kažu kako je osumnjičen da je počinio krivično djelo nesavjesnog vršenja pregleda životnih namirnica, te da postoje osnovane sumnje da je na štetu više građana opštine Višegrad i drugih opština počinio navedeno krivično djelo.

„Postoje osnovi sumnje da 26. januara 2015. godine kao odgovorno lice u pravnom licu nije postupao u skladu sa Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje trihinoze životinja“, stoji u saopštenju CJB Istočno Sarajevo.

Podsjećamo, u Univerzitetskoj bolnici u Foči kod 25 pacijenata ovog mjeseca je uvrđeno prisustvo trihine i primali su terapiju, dok je njih sedam zadržano na liječenju, a svi su jeli kobasice pravljene od mesa divlje i domaće svinje.

Zanimljivo je i to da su lovac koji je ulovio divlju svinju i mesar koji je pravio kobasice, a koji su takođe zaraženi trihinozom, kazali nedavno da su imali potvrdu veterinara da je meso obje svinje pregledano i da je ispravno, što je nakon svega navedenog najvjerovatnije i istina.

Iako smo tokom jučerašnjeg dana više puta pokušali da dobijemo bilo koga iz Veterinarske stanice u Višegradu ko bi nam objasnio na koji način su vršili pregled mesa s obzirom na to da nemaju opremu propisanu pravilnikom, na telefon se niko nije javljao.

Trihinoza je nimalo naivna zarazna bolest koja izaziva temperaturu, proliv, bol u mišićima, a moguće su i komplikacije na plućima i mozgu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,