Nova Tvornica prečistača u Rogatici

08.03.2015.

Tvornica preciscaca u Rogatici

AMORTIZACIJA ODVELA U GUBITKE

ROGATICA – Kada je Vlada Republike Srpske poslije kupovine u stečaju Tvornice prečistača u Rogatici, 1. septembra 2010. omogućila početak rada Nove Tvornice prečistača, optimisti su bili ne samo 20 radnika koji su imali sreću da budu pozvani na posao, nego i mnogi drugi nadajući se da će biti pozvani, ali i svi dobronamjerni u cijeloj opštini pa i šire.

Srazlogom jer se znalo šta je ovaj kolektiv značio za Rogaticu u prijeratnom periodu. Znalo se i da su sačuvani proizvodni objekti, mašine i sva infrastruktura i očekivalo se da TPR ponovo uđe u vrh privrede opštine gdje je nakada bila.

Ali, sudeći po pokazateljima iz završnog računa za prošlu godinu, veći dio očekivanja pala su u vodu. Nova Tvornica je i dalje na staklenim nogama i čak je iskazala gubitak.

– U gubitak najvećim dijelom odvala nas je amortizacija na osnovna sredstva čija vrijednost prelazi 7 miliona maraka. Tu su objekti sa dvije proizvodne hale korisnog prostora od preko 6,5 hiljada kvadratnih metara, mašine i druga specijalizovana oprema za izradu prečistača vazduha, ulja i goriva iz osnovne djelatnosti, te hiljade kvadrata zemljišta i ostala oprema i inventar. Ali, šta sve to vrijedi kad ni 10 posto toga ne donosi pare. Otuda i podatak da smo ukupan prihod ostvarili od svega 188.500 maraka. U tome je 120.000, ili 63 posto, od prodaje gotovih proizvoda za teška motorna vozila, priča direktor Nove Tvornice prečistača Predrag Ujić.

Tvornica preciscaca u Rogatici 2

Problem je i u tome što Nova TP-a ne ide gore, nego pada. Njen ukupan prihod za 2013. bio je 292.000 maraka. Iz djelatnosti, a to će reći prodajom gotovih proizvoda, zarađeno je 166.000 maraka. Od usluga za treća lica zaradili su 68.000 i 58.000 ostalih prihoda. Pokriveni su svi troškovi i ostvarena dobit u visini od 6000 maraka.

Na kraju 2014. o dobiti nema govora. Ostvareni su troškovi od 288.000, odnosno gubitak od 100.000 maraka, u čemu amortizacija učestvuje sa 67.214 maraka.

Broj zaposlenih ostao je isti – 20 radnika i jedan pripravnik. Ostale su iste i plate. Minimalac od 370 maraka.

– Ostao je i problem plasmana gotovih proizvoda. I dalje nema ni jednog kupca sa unaprijed ugovorenim isporukama. Mi smo učinili sve da nađemo takve među nekadašnjim i novim kupcima. Malo je vajde. Zato i dalje očekijemo pomoć Vlade Republike Srpske kao 100 postotnog vlasnika Tvornice. Onih 600.000 maraka koje smo dobili na startu Nove tvornice davno je potrošeno, a zajedno nismo našli strateškog partnera za potpuno ili djelimično preuzimanje Tvornice, priča direktor Ujić.

Slika Nove Tvornice ovih dana je više nego sumorna. Sve mašine i ostala proizvodna oprema su na svome mjestu. Stiče se dojam da na njima nema ni mnogo prašine iako smo u radu zatekli dvije-tri mašine sa isto toliko radnika. Iz ostalih isijava jeziva hladnoća pa je u halama znatno hladnije nego ispred zgrade kojom su se njeni radnici nekad ponosili. Ne radi ni plinska ni kompresorska stanica, „leži“ kotlovnica, magacinski prostor je više nego poluprazan, a u ogromnom kancelarijskom prostoru tri činovnika i direktor. Ostalo su „proizvodni“ radnici i četiri čuvara.