Odbojkašice i odbojkaši, bez premija i plata, napravili veliki uspjeh u Prvoj ligi RS

31.03.2015.

OK Maglić - najbolji kolektiv

FOČA – Da ljubav prema sportu, veliko zalaganje i igranje bez premija i naknada može donijeti veliki uspjeh u Prvoj ligi Republike Srpske pokazali su odbojkaši i odbojkašice Maglića iz Foče, koji su prije dvije sedmice završili takmičenje na visokim pozicijama.

Kada su se prije dvije godine plasirale u Prvu ligu RS, odbojkašice Maglića, očekivale su da će da izbore samo ostanak u elitnom društvu, ali tu sezonu su završile na šestom mjestu. Ove godine mogu da se pohvale trećim  mjestom, sa 34 boda, i plasmanom u sami vrh tabele. Trener odbojkašica Mladen Obrenović smatra da je to veliki uspjeh jer je ženska liga u Srpskoj izuzetno jaka, te dodaje kako je u toku sezone izuzetno poboljšano igranje u polju: „U odnosu na prethodne sezone najveći napredak je napravljen u igri u polju što nam je bilo presudno u mnogim mečevima. Zadovoljan sam što je ekipi početkom sezone priključen veći broj igračica iz mlađih kategorija, koje su iskoristile svoju šansu i izuzetno se dobro pokazale“, kaže Obrenović dodajući da je ženska ekipa tokom čitave sezone imala dosta problema sa povredama igračica, ali da je „duža klupa“ i naporan rad svih donio uspjeh.

Odbojkašice Maglića Tamara Vrećo i Marija Jaglučić slažu se da nisu očekivale ovakav plasman na kraju sezone, te smatraju da su im najteže utakmice bile protiv Hercegovca iz Bileće i ekipe Dervente. Tamara Vrećo napominje da u utakmici protiv Hercegovca nije igrala kapiten ekipe Maja Mašić, te da joj je  gubitak te utakmice vrlo teško iskustvo. Marija Jaglučić smatra da su izuzetno teške utakmice bile protiv Glasinca, Dervente i Hercegovca, ali da je ona, kao mlada igračica, iskoristila šansu, i dala svoj maksimum u svim mečevima.

Odbojkaši Maglića drugu godinu zaredom su vicešampioni Srpske. Prošle godine su se borili za plasman u Premijer ligu BiH, ali nisu imali sreće jer su izgubili od banjalučkog Borca koji je trenutno na četvrtoj poziciji Premijer lige. Ove godine Ljubinje je bilo najveći protivnik Maglića, koji je ispred naših odbojkaša sa 39 bodova, dok je Maglić osvojio 29. Njihov uspjeh je još veći imajući u vidu da je ovaj Klub prije dvije godine bio pred gašenjem. Ove godine imali su dosta problema sa povredama igrača te sa kaznenim mjerama.

Odbojkaš Vlado Vuković smatra da je za njihov uspjeh zaslužna velika ljubav igrača prema ovom sportu, njihovo zalaganje i odricanje, kao i podrška predsjednice Kluba Ruže Stojanović: „S obzirom sa kakvim smo sastavom počeli sezonu mislim da smo napravili fantastičan uspjeh. Ljubinje je ove godine napravilo najbolji sastav, primaju velike plate od Kluba, dok mi igramo iz ljubavi prema sportu i Klubu. Pored toga naša sloga, zajedništvo i zajednički entuzijazam doprinosi dobrom rezultatu Maglića“, rekao je Vuković dodajući da, kada su prije dvije godine bili pred gašenjem, dali su predsjednici Kluba obećanje da će uspjeti i to dokazuju već drugu godinu.

Trener muške ekipe Maglića Ognjen Govedarica ističe da je početak sezone bio težak. Takmičenje je počelo odlaskom dva primača Ranka Pupića i Mladena Matovića, Niko Simović je dosta vremena bio odsutan zbog povrede, dok je Vlado Vuković zbog crvenog kartona propustio četiri utakmice: „Tokom čitave sezone igrali smo u kombinovanom sastavu mladih i iskusnih igrača. Ono što je najbolje kod nas je atmosfera u Klubu, te smo sve nedostatke, zahvaljujući tome, iznijeli dobro“, istakao je Govedarica.

Za Odbojkaši klub Maglić opštinskim budžetom predviđeno je 40.000 maraka. S obzirom da se u Prvoj ligi RS takmiče i muška i ženska selekcija, sezona je teško privedena kraju, ističu treneri Obrenović i Govedarica, dodajući da niko od igrača i igračica nema premije za dobijene utakmice niti hranarinu, dok muška ekipa na gostovanja putuje sa ličnim prevozom, ali to ih nije omelo da naprave dobre rezultate: „Ne možemo se pohvaliti dobrim stanjem u finansijskom dijelu, kao što se možemo pohvaliti dobrim rezultatima. Uz naporan rad predsjednice i nekoliko ljudi iz Kluba, koji nas često sponzorišu, uspjeli smo privesti sezonu kraju. Niko od odbojkašica nema platu ni hranarinu, sve što imamo su dnevne tranše za hranu kada idemo na gostovanja“, kaže Obrenović. Govedarica dodaje da ni odbojkaši nemaju plate ni premije, da su sami sebi kupovali trenerke, te da sa ličnim kombijem idu na putovanja, i iza volana izađu na teren.

Predsjednica Odbojkaškog kluba Maglić Ruža Stojanović ima samo riječi pohvale sa odbojkaše i odbojkašice. Od kako je ona na čelu kluba, kao što potvrđuju i igrači ali i plasman, rezultat je sve bolji. Stojanovićeva napominje da se igra bazira na ljubavi prema odbojci i velikoj želji svih igrača za što boljim plasmanom u Ligi: „I muška i ženska odbojka se baziraju samo na domaćim igračima, na našoj djeci koja bez velike finansijske podrške igraju na potpuno amaterskoj osnovi. Da imamo sredstva da anagažujemo po jednog ili dva profesionalna igrača, obje ekipe bi već bile u Premijer Ligi“, ubjeđena je Stojanovićeva čestitajući igračima veliki uspjeh.

Stojanovićeva napominje da je teško funkcionisati sa  finansijskim sredstvima koja su im na raspolaganju, ali da opet uspiju izmiriti obaveze jer ima pojedinaca koji pomažu Klubu. Ona dodaje da bi mali stimulans za igrače bio uplata premija nakon tri dobijene utakmice, koja bi iznosila par desetina maraka, ali Klub to trenutno ne može obezbijediti: „Ove godine imamo par pojedinaca koji nam pomažu, finansiraju gorivo za putovanja, dresove i drugu opremu. Ono što dobijamo od Opštine je zaista minimum jer imamo mušku i žensku selekciju i veliki broj takmičenja“, kaže Stojanovićeva dodajući da će se truditi da naredne godine od opštinskog budžeta izdejstvuje više novca, jer bi oni bili zadovoljni sa 50.000 maraka.

Odbojkaše i odbojkašice Maglića u narednom periodu očekuje takmičenje u Kupu Republike Srpske. Za narednu sezonu kažu da će dosta raditi na poboljšanju igre, te obećavaju dobre utakmice za sve ljubitelje odbojke u našem gradu.