Odstrijeljen vuk kapitalac

01.03.2015.

Ubijen vuk u Foci

FOČA – Fočanski lovci danas su na području Mjesne zajednice Kozja Luka, u organizovanoj hajci, odstrijelili mladog vuka kapitalca.

Hajku je organizovalo Lovačko udruženje “Bakić”, sekcija “Gradačka stijena”, u saradnji sa sekcijom “Miljevina”, a vuka je odstrijelio gostujući član sekcije “Maluša”, dvadesetsedmogodišnji pripadnik Oružanih snaga BiH Darko Paprica.

Sa udaljenosti od oko 80 metara, iz poluatomatske puške “bajkalke M-153” sa tri hica je jednog vuka ubio, a drugog ranio.

“Naišli su vučica i vuk. Prvo sam pogodio vučicu, iza koje je ostalo krvi i dlake, a potom i vuka, koji je pogođen bježao stotinjak metara, nakon čega je pao”, priča Paprica. Ubijeni vuk je starosti do pet godina i težak oko 60 kilograma.

U 12 godina dugoj lovačkoj karijeri, ovo mu je prvi vuk kojeg je uspio odstrijeliti.

“Svu ostalu divljač sam više puta odstrijelio, a ovo mi je prvi put da sam ulovio vuka, što je poseban trofej i vrhunac lovačke karijere”, ističe Paprica.

Lovačko udruženje “Bakić” organizovanim hajkama kontroliše razmnožavanje vukova, koji uništavaju srneću divljač, ali sve češće napadaju i domaće životinje, pričinjavajući veliku štetu.

Predsjednik Lovačke sekcije “Gradačka stijena” Nikola Marić kaže da je u hajci učestvovalo oko 50 lovaca.

“Postavili smo čeke u rejonu Turjaka i Potkoluna i oko 9.00 časova krenula je hajka iz pravca Daničića, udaljenih od čeke oko 10 kilometara. Hajkači su dobro odradili posao, što se obistinilo uspešnim lovom, a pretpostavljamo da ni ranjena vučica, prema tragovima koje smo našli, neće preživjeti, tako da mještani tog područja neće više strahovati za svoju stoku”, rekao je Marić.

On je dodao da je ubijeni vuk bio u najvećoj snazi i da je ove zime, pored stoke, zaklao i tri lovačka psa.