Predstavljen dokumentarni serijal “Biti čovek – Ivo Andrić”

22.03.2015.

Serijal Ivo Andric Emir Kusturica

ANDRIĆGRAD – Dokumentarni serijal “Biti čovek – Ivo Andrić” predstavljen je u bioskopu “Doli Bel” u Andrićgradu, povodom 40 godina od smrti srpskog književnika, diplomate i nobelovca.

Režiser Emir Kusturica rekao je sinoć prilikom predstavljanja dokumentarnog serijala da je Andrićgrad nastao kao reakcija na potpuno zanemarivanje činjenice da je srpski narod imao velikog pisca, i da ovaj grad, na toj nesrećnoj istorijskoj tački, ima most i Ivu Andrića kao svoj najveći bljesak.

“Taj bljesak je, zapravo, zatamnio u posljednje vrijeme nestanka bivše Jugoslavije, a čitav jedan novi grad nastao je na jezičku gdje se spajaju dvije rijeke”, dodao je Kusturica.

On je istakao da je predstavljanje dokumentarnog serijala značajan trenutak za Andrićgrad i za ovaj bioskop, jer počinje prikazivanje filmova o Andriću kakvih do sada ovdje nije bilo i koji, nažalost, ne postoje kao istraživačko područje koje imaju drugi mali narodi, a koji takođe imaju svoje nobelovce.

“Toliko sam zahvalan ekipi. Mislim da Andrićgrad dobija poseban ukras, a to je ova projekcija. Nastavak ove priče će biti opera koja bi trebalo da bude iduće godine, jer sve što je vezano za Andrića polako treba da naseli i njegov grad”, zaključio je Kusturica.

Serijal Ivo Andric 2

Autor serijala Sonja Mihajlov kaže da je ulazak u Andrićeve intimne sfere za nju bilo neponovljivo iskustvo, s obzirom da je riječ o čovjeku koji je, pored toga što je ostavio za sobom izuzetno književno djelo, bio i veoma zanimljiva ličnost.

“Na serijalu je rađeno više od dvije godine na devet lokacije bivše Jugoslavije, kao i u Štokholmu i u Krakovu. Čast nam je bila da se serijal emituje baš u Andrićgradu i zahvalni smo profesoru Kusturici što nam je takvu mogućnost predložio”, rekla je Mihajlov i dodala da će dalju budućnost serijal imati na televiziji.

Scenarista Danica Pajović kaže da su, tražeći jedan moderan, brz, dinamičan i zanimljiv način sa posebnim akcentima na njegov intimni život, povezivanjem društveno – istorijskih okolnosti u kojima je on živio, povezivanjem njegovog stvaralaštva sa značajnim trenucima u njegovom životu sticali neka nova znanja i spoznaje o Andrićevom značaju i o fascinantnosti njegove biografije.

“Kada se sumiraju sve četiri epizode, može da se kaže da je njegov život ontogeneza 20. vijeka i da prateći njegov život od rođenja do smrti mi tačno vidimo sve etape kroz koje su naši prostori prošli do sedamdesetih godina 20. vijeka”, rekla je Pajovićeva.