Predstavljen dokumentarni serijal „Biti čovek – Ivo Andrić“

SRNA - Jovana Borovčanin | Foto: S. Garić - 22. marta 2015. 058.ba

Serijal Ivo Andric Emir Kusturica

ANDRIĆGRAD – Dokumentarni serijal „Biti čovek – Ivo Andrić“ predstavljen je u bioskopu „Doli Bel“ u Andrićgradu, povodom 40 godina od smrti srpskog književnika, diplomate i nobelovca.

Režiser Emir Kusturica rekao je sinoć prilikom predstavljanja dokumentarnog serijala da je Andrićgrad nastao kao reakcija na potpuno zanemarivanje činjenice da je srpski narod imao velikog pisca, i da ovaj grad, na toj nesrećnoj istorijskoj tački, ima most i Ivu Andrića kao svoj najveći bljesak.

„Taj bljesak je, zapravo, zatamnio u posljednje vrijeme nestanka bivše Jugoslavije, a čitav jedan novi grad nastao je na jezičku gdje se spajaju dvije rijeke“, dodao je Kusturica.

On je istakao da je predstavljanje dokumentarnog serijala značajan trenutak za Andrićgrad i za ovaj bioskop, jer počinje prikazivanje filmova o Andriću kakvih do sada ovdje nije bilo i koji, nažalost, ne postoje kao istraživačko područje koje imaju drugi mali narodi, a koji takođe imaju svoje nobelovce.

„Toliko sam zahvalan ekipi. Mislim da Andrićgrad dobija poseban ukras, a to je ova projekcija. Nastavak ove priče će biti opera koja bi trebalo da bude iduće godine, jer sve što je vezano za Andrića polako treba da naseli i njegov grad“, zaključio je Kusturica.

Serijal Ivo Andric 2

Autor serijala Sonja Mihajlov kaže da je ulazak u Andrićeve intimne sfere za nju bilo neponovljivo iskustvo, s obzirom da je riječ o čovjeku koji je, pored toga što je ostavio za sobom izuzetno književno djelo, bio i veoma zanimljiva ličnost.

„Na serijalu je rađeno više od dvije godine na devet lokacije bivše Jugoslavije, kao i u Štokholmu i u Krakovu. Čast nam je bila da se serijal emituje baš u Andrićgradu i zahvalni smo profesoru Kusturici što nam je takvu mogućnost predložio“, rekla je Mihajlov i dodala da će dalju budućnost serijal imati na televiziji.

Scenarista Danica Pajović kaže da su, tražeći jedan moderan, brz, dinamičan i zanimljiv način sa posebnim akcentima na njegov intimni život, povezivanjem društveno – istorijskih okolnosti u kojima je on živio, povezivanjem njegovog stvaralaštva sa značajnim trenucima u njegovom životu sticali neka nova znanja i spoznaje o Andrićevom značaju i o fascinantnosti njegove biografije.

„Kada se sumiraju sve četiri epizode, može da se kaže da je njegov život ontogeneza 20. vijeka i da prateći njegov život od rođenja do smrti mi tačno vidimo sve etape kroz koje su naši prostori prošli do sedamdesetih godina 20. vijeka“, rekla je Pajovićeva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,