Pronađeni ostaci pećinskog medvjeda

24.03.2015.
Foto ilustracija

Foto ilustracija

FOČA – Članovi Planinarsko-speleološkog društva “Vučja stopa” pronašli su u pećini Bršljenica kod Foče arheološke ostatke izumrle vrste pećinskog medvjeda.

Fočanski speleolozi ističu da su do ovog značajnog otkrića došli u januaru, prilikom speleološkog istraživanja pećine Bršljenica, koja se nalazi u kanjonu rijeke Bistrice, a naučna potvrda stigla je ovih dana iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva.

“Osim kostiju pećinskog medvjeda, pronašli smo još veliki broj lobanja i dijelove skeleta od drugih životinja. U drugoj pećini, koja se nalazi u blizini pećine Bršljenica, pronašli smo i dijelove keramike, koju smo predali stručnjacima iz Sarajeva radi analize”, rekao je predsjednik društva “Vučja stopa” Ognjen Matović.

Iz ovog društva navode da je pećina Bršljenica jedna od ljepših na području opštine Foča, koja je bogata velikim brojem kaskada, te da do sada nije nikad speleološki istraživana.

Na ovom području, ostaci pećinskog medvjeda ranije su pronalaženi u pećini Kuk, koja se nalazi u opštini Kalinovik, a ovo je prvo nalazište na području opštine Foča.

Speleolozi napominju da je vrsta pećinskog medvjeda, čiji su ostaci pronađeni, a koji je bio za jednu trećinu krupniji od današnjih medvjeda, izumrla prije 20.000 godina.