Sjećanje na Ivu Andrića u Rogatici

14.03.2015.

Sjecanje na Ivu u Rogatici

OD TRAVNIKA I VIŠEGRADA DO VATIKANA, BERLINA I ŠTOKOLMA

ROGATICA – Prigodnim poetsko-muzičkim programom pod naslovom „Svi pravi životi su lijepi i teški“ u Narodnoj biblioteci u Rogatici sinoć, 13. marta, obilježena je 40 godišnjica od smrti jedinog nobelovca na prostorima bivše SFRJ Ive Andrića.

Ivo Andrić rođen je kao Hrvat, a živio, stvarao i umro kao Srbin, rečeno je na početku i na kraju ove manifestacije, koja je, nažalost, održana u polupraznoj čitaonici Biblioteke.

Protagonisti u programu i ovog puta bili su članovi Dramsko-recitatorske sekcije koja radi pri Bibloteci. Oni su kroz recitacije i čitanje izvoda iz mnogobrojnih djela Ive Andrića na svojevrstan način vratili sjećanje na njegov plodonosan život i rad kroz manje poznate detalje široj javnosti ili ti običnom čovjeku.

Rođen je u Travniku 9. oktobra davne 1892. Dječačke dane proveo je u Višegradu, gdje je završio i osnovnu školu. A onda slijede gimnazija u Sarajevu i priključivanje mladobosancima zbog čega je tamnovao u šibeničkom i mariborskom kazamatu. Tu je i uspješna diplomatska karijera u Vatikanu, Marseju, Madridu, Briselu i Berlinu, Drugi veliki rat i poratni period tokom koga je neumorno pisao. U početku pjesme, a kasnije proza među kojima je i epohalno djelo „Na Drini ćuprija“, koje je njemu i bivšoj SFRJ donijela još uvijek jedinu Nobelovu nagradu 1961.

Sjecanje na Ivu u Rogatici 2

Na ovom skromnom skupu poštovalaca lika i djela jedinog našeg nobelovca posebno je osvijetljen njegov govor prilikom prijema Nobelove nagrade, kada je, pored ostalog, rekao:

– Moja domovina je zaista „mala zemlja među svetovima“, kako je rekao jedan naš pisac, i to je zemlja koja u brzim etapama, po cenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što joj je neobično burna i teška prošlost uskratila… Vaše priznanje jednom od književnika te zemlje znači nesumnjivo ohrabnrenje tom prodiranju. Stoga nas ono obavezuje na zahvalnost, i ja sam srećan što vam u ovom trenutku i sa ovog mesta, ne samo u svoje ime nego i u ime književnosti kojoj pripadam, mogu tu zahvalnost jednostavno ali iskreno da izrazim.

Veče posvećeno Ivi Andriću realizovali su i toplo pozdravljeni: Snežana Ninković, Sofija Cvijetić, Vedrana Ikonić, Lidija Pavlović, Jovana Olović, koja je i solo pjevala, Andrej Lakić i Đorđe Frganja.