Studenti ruše stereotipe o vjeri

SRNA - Aleksandra Janković - 13. marta 2015. 058.ba

Film Kamen vodenicni u Foci

FOČA – Na Bogoslovskom fakultetu u Foči danas je prikazan film „Kamen vodenični“ koji je snimila dramska sekcija ovog fakulteta, a koji na samokritičan i šaljiv način razbija predrasude o „pravilima“ ispoljavanja vjere i govori o suštini hrišćanstva.

U filmu je prikazana rasprava o tome ko je veći i bolji vjernik, pri čemu se insistira na formalnostima, a zanemaruje suština vjere.

Na jednoj strani je predsjednik crkvenog odbora koji vjeru tumači kroz narodne običaje i poistovjećuje je sa pripadnošću naciji, a na drugoj vjernici koji su se pogordili, ne videći uopšte svoje, a ukazujući stalno na tuđe greške.

Slično kao u priči iz Novog zavjeta o dobrom Samarićaninu, lik u studentskom filmu, kojeg svi učesnici prepirke o vjeri ogovaraju da je loš čovjek i da ne dolazi u crkvu, na djelu se pokazuje plemenitijim i od sveštenika i od „redovnih“ vjernika.

Autor filma, nastavnik saradnik na Bogoslovskom fakultetu Vedran Golijanin kaže da su pokušali da prikažu stereotipe, ljude koji dolaze u crkvu, ali ne dozvoljavaju da crkva uđe u njih.

„Pogrešno shvatanje Boga, građenje Boga kako se on meni sviđa je pravljenje idola. Kod nas je mnogo takvih sterotipa i ovaj film ih prikazuje komično, ne negativno, jer bi to bilo zaista ružno. Poruka filma je – hajde da se popravimo, da radimo ono što je suština svage religije, a to je pomaganje potlačenima i siromašnima“, rekao je Golijanin.

Član dramske sekcije Jovan Bašević, koji u filmu tumači lik predsjednika crkvenog odbora, ističe da je film više putokaz ka idealu, nego kritika realne situacije. „Lik koji tumačim je tipičan čovjek koji se ne razumije u neke stvari, a misli da je najpametniji“, rekao je Bašević.

Dekan Bogoslovskog fakulteta Darko Đogo rekao je da je jedan od najvećih potencijala hrišćanstva da ispoljava kritiku prema svemu onome što se prilijepi uz hrišćanstvo, a ono to nije.

„Mislim da smo svi, kada smo odgledali film, osjetili plemenito pročišćenje i da smo svi osjetili gdje je centar hrišćanstva. Studenti su to odlično izrazili. Film je izuzetno kritički orijentisan i dosta ljudi ga ne bi moglo da svari, ali baš zato što pogađa suštinu, što odvaja kukolj od pšenice je odličan umjetnički film“, naglasio je Đogo.

Osim dramske, predstavile su se muzička i ikonopisačka sekcije, koje su kreativni studenti samostalno formirali, a koje su od ovog semestra pod okriljem Fakulteta.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,