Sveta tajna pričešća na Teodorovu subotu i nedjelju pravoslavlja

01. marta 2015. 058.ba

Pricesce u Cajnicu

ČAJNIČE – Vrijeme je Časnog ili Vaskršnjeg posta. Pravoslavni vjernici, se postom, molitvom i dobrim djelima pripremaju za Svetu tajnu pričešća.

Post je uzdržanje tijela od obilnih i mrsnih jela, i uzdržanje duše od zlih i rđavih misli, riječi i djela. Post i molitva su potrebni čovjeku za duhovno okrjepljenje, za analizu sopstvene savjesti, za ispovjedanje i oproštaj grijehova. Činjenjem dobrih djela potvrđuje našu vjeru u Boga, a sjedinjenjem u Svetoj Tajni pričešća je vrhunac sabornosti i ljubavi između Boga i čovjeka. Pravoslavni hrišćani, se pod vidom hljeba i vina pričešćuju istinitim tjelom i krvlju Gospoda Isusa Hrista.

Kao što tjelo svoje hranimo i okrepljujemo, čistimo i oblačimo, tako je potrebno da i dušu svoju hranimo i okrepljujemo duhovnom hranom. Svetu tajnu pričešća je ustanovio Gospod Isus Hristos na Tajnoj večeri.

Spasitelj je još rekao: “Ko jede moje tjelo i pije moju krv ima život viječni, i ja ću ga vaskrsnuti u poslednji dan“. Upravo ove naše duhovne pripreme i privode nas prazniku nad praznicima, Vaskrsenju Hristovom. A mi se podvigom posta, molitve i milosti duhovno pripremamo za radost na radostima.

Po već staroj osvještanoj praksi najveći broj pričesnika Vaskršnjeg posta, bio je na Teodorovu subotu i prvu čistu nedjelju ili nedjelju Pravoslavlja.

Pricesce u Cajnicu 2

Na Teodorovu subotu pripremamo koljivo-kuvanu ili varenu pšenicu, u spomen kada je Sveti Teodor uputio Hrišćane kako da se sačuvaju i neoskrnave, kada je car Julijan otpadnik naredio da se sva hrana i proizvodi poprskaju krvlju idolskih žrtava. U nedjelju pravoslavnu proslavljamo pobjedu nad ikonoborcima ali i svim jereticima. Proslavljajući nevidljivog Boga, Majku Božju, anđele i svetitelje mi ustvari primamo duhovnu i tjelesnu po,moć kroz koju djeluje blagodat Božja, i opominjemo se života i djela svetitelja.

U hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, služene su Liturgije, Svetog Jovana Zlatoustog i Svetog Vasilija Velikog, na kojima se pričestio veliki broj vjernika čajničkih parohija. Sveštenici su ispovjedali vjerni narod, a zatim pričešćivali Svetom tajnom pričešća. U svojoj besjedi na svetoj Liturgiji protojeerej-stavrofor Momir Vasiljević podsjetio je vjernike na značaj Svetih tajni u našoj Pravoslavnoj vjeri, i objasnio zašto prvu subotu Časnog posta nazivamo Teodorovom subotom, i zašto spremamo i jedemo koljivo.

A posebno je naglasio da je značajno da je nedjelja Pravoslavlja ustanovljena kao pobjeda nad ikonoborcima. Slava je Gospodu jer su mnoge ikone sačuvane do današnjeg dana, kao što je i ovdje sačuvana ikona majke čajničke. Zato mi Čajničani blagodarimo Bogu svemogućem što nam je podario ovu ikonu i obraćamo se Majci Božjoj i čudotvornoj Krasnici da nam pomogne i da nas spasi. Prota Momir je poučio vjernike, da nastave podvigom posta do Vaskrsa, da se što češće sjedinjuju sa Bogom u Svetoj tajni pričešća i da se Bogu mole i čine dobra djela.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,