Učenici OŠ Veselin Masleša uređuju školsko dvorište

26.03.2015.

os veselin m ciscenje

FOČA – U okviru akcije „Proljećno uređenje grada“ učenici Srednjoškolskog centra u Foči danas čiste park u Dušanovu, dok učenici Osnovne škole „Veselin Masleša“ čiste školsko dvorište.

Tridesetak učenika Ekološke sekcije Osnovne škole „Veselin Masleša“ čisti dvorište svoje škole, čije su zelene površine i sportska igrališta zaprljana zbog nemara učenika.

Mladi ekolozi slažu se u jednom, da se njihovi vršnjaci ne odnose prema prirodi kako bi trebalo već bacaju smeće gdje im je najlakše, a najmanje u kante za sitni otpad. Gordana Golubović kaže da se dosta učenika odazvalo akciji te da će dvorište u toku dana biti sređeno. Miloš Salamadija smatra da njegovi vršnjaci smeće bacaju svuda po dvorištu, jer ne mogu da nose do kanti.

Vođa Ekološke sekcije, nastavnik biologije, Ratko Babić kaže da članovi ekološke sekcije svakog petka čiste školsko dvorište, ali da njegovoj neurednosti doprinosi to što dosta omladine u poslijepodnevnim časovima dvorište koristi za sportske aktivnosti, te tada iza sebe ostavljaju otpad: „Dvorište jeste prljavo iako ga čistimo jednom sedmično, ali smatram da ga više prljaju oni koji poslije podne na sportskim terenima škole igraju fudbal, košarku ili odbojku. Mi smo prošle godine sadili cvijeće i ukrasno rastinje, ali to je sve uništeno“, kaže Babić.

U okviru akcije „Proljećno uređenje grada“ koju organizuje opština Foča, u toku ove sedmice planirane su aktivnosti na čišćenju dvorišta Osnovne škole „Sveti Sava“ i Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“.