Uspješno evakuisan bolesnik iz bunova

12.03.2015.

Snijeg Wolf spasava

FOČA – Članovi fočanske Civilne zaštite i medicinari Doma zdravlja uspješno su iz zavijanog sela Bunovi evakuisali Zdravka Dostića, koji je od juče imao jaku upalu mokraćnih kanala i zastoj mokrenja.

Do kuće bolesnog Dostića četvorica spasilaca, dva medicinara i Dostićev rođak, kroz snijeg visok od 40 do 80 centimetara prepješačili su tri i po kilometra i nakon ukazane prve pomoći evakuisali ga do prohodnog dijela puta.

Medicinar Siniša Ćebović kaže da je pacijent imao jake bolove u predjelu bubrega, zbog kojih nije mogao da ustane iz kreveta, te da mu je na licu mjesta pružena je adekvatna pomoć.

Dostić kaže da nije mogao mokriti od juče u podne i da zbog bolova i straha cijelu noć nije mogao zaspati, a medicinar mu je ispumpao više od tri litra vode.

“Mislio sam, ako ne dođu brzo, da mi je smrt neminovna. Nisam mogao više da izdržim bolove”, rekao je Dostić, koji je pohvalio spasioce.

Predsjednik Speleološkog društva “Ursus speleus” Miloš Jakić, koji je jedan od spasilaca, kaže da je težak i mokar snijeg otežavao kretanje.

“Konfiguracija terena je nezgodna, veliki je nagib, a išli smo prečicama i morali smo da preskačemo žice i ograde, pa je transport bio otežan. Ponegdje smo ga vukli, a negdje nosili i prebacivali preko ograda”, rekao je Jakić.

Dostićev rođak Mile Krsmanović kaže da je sinoć pokušao da dođe do sela, ali da nije uspio, pa je jutros obavijestio Civilnu zaštitu.

“Zadivljen sam brzinom intervencije Civilne zaštite i Speleološkog društva, koji su uložili nadljudske napore. Ovom prilikom im se zahvaljujem u ime porodice”, rekao je Krsmanović.

LJekar Hitne pomoći Igor Kapetanov, koji je u Domu zdravlja pregledao Dostića, rekao je da je upala mokraćnih kanala izuzetno bolna i da život pacijenta nije bio ugrožen, ali je intervencija bila nužna.

Dostić je nakon pregleda u Domu zdravlja pušten na kućno liječenje, a dok se put ne očisti, boraviće kod rodbine u gradu.

Nakon evakuacije bolesnika iz sela Crni Vrh i dostave lijekova bolesniku u selu Gornji Budanj, ovo je bila treća intervencija fočanske Civilne zaštite u proteklih sedam dana.