ZP „Hidroelektrane na Drini“ uputilo zahtjev za povećanje prodajne cijene električne energije

06.03.2015.

Mile Lakic i Branisalv Topalovic

POKRIVANjE DODATNIH TROŠKOVA I IZDVAJANjA

VIŠEGRAD – Zavisno preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ iz Višegrada uputilo je zahtjev za povećanje prodajne cijene električne energije za 0,5 do 0,6 feninga po Kilovat času proizvedene električne energije, najavio je na konferenciji za štampu Mile Lakić, direktor ovog elektro energetskog preduzeća.

On je pojasnio da se zahtjev odnosi na prodaju električne energije domaćim potrošačima, koji su obuhvaćeni sa 64 odsto isporučene energije, a da se cijene električne energije koja se izvozi firmiraju tržišno.

-Posljednje korekcije naših cijena bile su 1. januara 2010. godine, a u međuvremenu naša proizvodnja je dodatno opterećena novim izdvajanjima, uključujući i naknade za potopljeno zemljiše u funkciji Fonda solidarnosti za poplavljene, u koji od sredine 2014. godine uplaćujemo 0,5 feninga po proizvedenom Kilovat času električne energije, pojasnio je Lakić.

Branislav Topalović, izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u ovom preduzeću, kaže da je zahtjev upućen Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske, ističući da su odavno imali razloga za povećanje prodajne cijene, ali da su to kompenzirali unutrašnjim rezervama.

-Obzirom da je naša prodajna cijena, od 1,43 feninga po Kilovat času, i inače najniža na nivou Holdinga „Elektroprivrede Republike Srpske“, razne dodatne obaveze i izdvajanja su doveli do toga da i pored povećanja proizvodnje imamo veće troškove. U 2014. godini smo to kompenzirali raznim uštedama, a već u ovoj godini to bi nas moglo odvesti u gubitke, naglašava Topalović.

Mile Lakić podsjeća da ovo preduzeće čini maksimalne napore da pogonskom spremnošću i raznim uštedama smanji ukupne troškove.

-Uvijek smo se odgovorno ponašali prema društvenoj zajednici, razumjevajući ne samo stanje u elektroprivredi Srpske nego i tešku ekonomsku situaciju u društvu. I do sada su, zahvaljujući HE Višegrad, građani plaćali najnižu cijenu ne samo u Republici Srpskoj nego i mnogo šire. Ipak, smatramo da predloženo povećanje prodajne cijene električne energije, u ukupnom iznosu, neće uticati na značajnije povećanje cijene električne energije krajnjim potrošačima, prije svega domaćinstvima, zaključio je Lakić.