16. Kajak-kanu regata na rijekama Drini i Savi

09.04.2015.

kajakasi kod cuprije

VIŠEGRAD – Kajak klub ”Srpski veslači” iz Belog Potoka, Srbija, od 02. do 09.maja organizuje 16. Drinsko – savsku međunarodnu, turističku, sportsko rekreativnu, kajak, kanu regatu Memorijal ”Vitomir Dizdarević – Admiral Kuk” od Ustiprače do Sremske Mitrovice, od Republike Srpske do Republike Srbije, u dužini od preko 350 kilometara za sedam veslačkih dana.

Regata nije komercijalna, već ima promotivni karakter.

Princip regate je dnevno veslanje i kampovanje u predhodno određenim mestima u dogovoru sa Turističkim organizacijama opština kroz koje prolazimo.

Dnevno prevaljujemo od 17 do 70 kilometara.

Ove godine imamo prijavljeno preko 100 stranih učesnika iz: Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Makedonije uz kajakaše iz Republike Srpske i Srbije.

Kao i predhodnih godina našu organizaciju pomaže organizacija SWG – radna grupa za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope, jer su regioni Drina – Tara i Drina – Sava upravo i naš pravac kretanja i povezivanja opština u Podrinju i Posavini.

Regata kreće iz Ustiprače, gde imamo zajedničko druženje i koktel u organizaciji predsednika opštine Novo Goražde gospodina Dalibora Neškovića i bićemo njegovi gosti. Veslaćemo kanjonom reke Drine i Lima.

Sledećeg dana smo kod drevnog mosta na Drini u Višegradu gde smo gosti načelnika opštine, Turističke organizacije, Veslačkog saveza Republike Srpske, meštana Višegrada a bićemo smešteni kod sportskog centra i fudbalskog stadiona.

Posetićemo grad u kome se pri svakom koraku susrećemo sa prošlim vremenima.

Posetićemo most koji se trenutno renovira, rodnu kuću nobelovca Ive Andrića i Andrić grad a u okolini banju ”Vilina Vlas”.

Sledeće etapno mesto je Etno kamp ”Stari Brod” na Perućačkom jezeru, sa svojim obeležjima iz Drugog svetskog rata.

Veslamo najlepšim kanjonom Evrope i u Republiku Srbiju prelazimo kod brane Perućac na sezonskom graničnom prelazu sa Republikom Srpskom koji je po prvi put otvoren pre četiri godine, zbog našeg prolaska.

Na Perućcu kampujemo kod hotela ”Jezero” i u auto kampu pored reke Godina.

Dočekaće nas na zajedničkoj večeri i družiće se sa nama, domaćini iz Sportsko – turističkog centra Bajina Bašta i EPS tursa.

Na svojoj plovidbi posetićemo: Tadića vajate, Etno selo Vrhpolje, koloniju Beloglavih supova u kanjonu reke Trešnjice i manastir Soko Grad u blizini Uzovnice.

U Malom Zvorniku pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine i njenog direktora Vojislava Stamenkovića, imaćemo zajedničku večeru i posetićemo tajanstveni, podzemni grad Karađorđevića koji je svojevremeno bio sklonište namenjeno dinastiji sa celokupnom Vladom i kraljevskom svitom.

Obićićemo zvorničku hidrocentralu najstariju u Jugoslaviji.

Individualno ćemo preko starog mosta Kralja Alekasandra posetiti Zvornik u Republici Srpskoj i tvrđavu Đurđev grad.

Za decu obdaništa ”Crvenkapa” u Malom Zvorniku pripremili smo poklon iznenađenje.

U etapnom mestu Crna Bara ispred Turističke organizacije Bogatić dočekuje nas direktor Darko Mašić sa svojim saradnicima. Planiran je zabavni program u kampu na obali Save i večera u etno stilu sa upoznavanjem tradicije, običaja, istorije i kulture Mačvanskog kraja.

Ove godine regata završava svoju plovidbu na levoj obali reke Save u Sremskoj Mitrovici.

Bićemo gosti grada, zamenika gradonačelnika gospodina Tomislava Jankovića, Kajak kluba ”Val” i Turističkog klastera ”Sveti Diitrije”.
Domaćini će nas povesti u ”Carsku palatu”, muzej i arheološke iskopine Sirmijuma, gde je rođeno 7 Rimskih imperatora. Posetićemo rezervat prirode ”Zasavica”.

Oproštajnu večeru, kao i prošle godine, imaćemo u restoranu ”Probus” na obali Save.

Našim gostima i učesnicima iz inostranstva predstavićemo kulturu, istoriju, tradiciju, etnologiju i ekologiju predela kroz koje prolazimo i zemlje u kojoj živimo.

Veslaćemo najlepšim kanjonom Evrope, snažnom i čistom rekom koja sa svojom smaragdno zelenom bojom iznenađuje one koji po prvi put dolaze a takođe i velikom i sporom rekom Savom koja nam priređuje zadovoljstvo na jedan sasvim drugačiji način.

Moto i ovogodišnje regate je: ”Veslanjem za čistiju Drinu” jer svojim primerom brige u očuvanju naših reka i prirode oko njih, skrećemo pažnju na nemaran odnos onih koji problem sa odpadom rešavaju na nepravilan način, bacajući ga pored ili direktno u reke a takođe otpadne vode direktno izlivaju u reke.

Očekujemo da nam se pridruže ljubitelji veslanja kajaka, boravka u prirodi, aktivnog odmora i organizacije za zaštitu prirode.

Zajednički start regate je u subotu 02.05.2015. g. iz Ustiprače na Drini.

Kontakt organizatora:
Kajak klub ”Srpski veslači”
Dejan Jovanović
tidejan@gmail.com
Mobilni tel: +381 64 3495193; +381 63 276638

Program regate:

dan Datum Start Cilj obala km
s. 02.05. start Ustiprača Višegrad leva 29
n. 03.05. do 09:30 Višegrad Stari Brod desna 17
p. 04.05. do 09:30 Stari Brod Perućac – B. Bašta desna 37
u. 05.05. do 09:00 Perućac – B. Bašta Lonjin desna 70
s. 06.05. do 10:00 Lonjin Mali Zvornik desna 36
č. 07.05. do 10:00 Mali Zvornik Crna Bara desna 60
p. 08.05. do 10:00 Crna Bara Sremska Mitrovica leva 54
s. 09.05. povratak kući