Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Rogatici

23.04.2015.

Davanje krvi u Rogatici

OBRAZ SAČUVALI „STARI“ DAVAOCI

ROGATICA – Danas je u Rogatici u organizaciji Opštinskog odbora Crvenog krsta i Doma zdravlja „Rogatica“ provedena je tradicionalna akcija dobrovljnog darivanja krvi.

Za darivanje tečnosti koja život znači prijavilo se i 30 učenika završnih razreda Srednjoškolskog centra „27. januar“. Na darivanje odazvalo se 22 i, kako reče doktorka Senka Milić iz Transfuziološke službe Kliičkog centra u Foči, nažalost ni jedan nije darivao krv. Razlozi su uglavnom zdravstvene prirode, anemija, iscrpljenost i posebno strah.

– Nije to, dodala je doktorka Milić, ništa neobično kad su u pitanju mladi i posebno uz prvo darivanje krvi. Važno je da oni osjećaju potrebu za darivanjem, a ima vremena i za to. Inače, rogatička opština je poznata po uspješnim akcijama darivanja krvi i kroz organizovane akcije i kroz porodična darivanja.

Davanje krvi u Rogatici 2

Da akcija ne bi u potpunsti propala, pobrinuli su se „stari“ davaoci. Radoje Kojić i Mira Rađenović krv su darivali po 12-ti put, Milanko Mijatović 35-ti, Drago Janković 17-ti, Mirko Janjić četrdese prvi i veteran među davaocima Milovan-Mikan Janković (56) rekorder sa 120 darivanja.

Uz posljednje 119-to darivanje Mikan je rekao „daću još jednom da zaokružim na 120“. Danas je sam sebe demantovao i pred prisutnim „obrazima“ izjavio da će nastaviti darivanje i ako ga zdravlje posluži novi cilj je brojka 150. Neka ti se želja ostvari, veliki humanista Jankoviću.