Izložba slika Naoda Zorića

iskra.co - 18. априла 2015. 058.ba

Galerija u Andricevom institutu

ANDRIĆGRAD – U galeriji Andrićevog instituta „Lubarda“, sutra (nedelja), biće otvorena izložba slikara Naoda Zorića „1988–2015.“ koja sadrži tridesetak radova nastalih u tom periodu.

Naod Zorić jedan je od najautentičnijih slikara na crnogorskoj likovnoj sceni. Rođen je 1968. godine u selu Đurđevića Tara (Crna Gora). FLU (odsek za slikarstvo) završio je 1993. godine na Cetinju, a godine 1995. postdiplomske studije (odsek slikarstvo) u Beogradu. Član je ULUCG. Dobitnik je prve nagrade za crtež FLU Cetinje 1991. godine, već naredne nagrade za sliku na 25 Hercegnovskom salonu (kao najmlađi učesnik), a 2007. godine ULUCG nagradu „Stijović, Milunović, Lubarda“. Priredio je preko 30 samostalnih izložbi i učestvovao na više grupnih u zemlji i inostranstvu.

Po oceni likovnih kričara, njegovo glavno oružje je iskrenost, intuitivnost, ogromni talenat i ljubav prema ljudima sa kojima živi i koji su nekad tu živjeli. Primećen je kao slikar koji voli crtež, jer crtež zapravo neskriveno dominira u osnovi svih njegovih radova, pa i ulja na platnu.

Naod 3orić, ocenjuju kritičari, zapravo sublimira nataloženo iskustvo u kroz seriju likova gorštaka sa izvesnim naglašenim deformitetima ulu disproporcijama, izražava – poetikom novog ekspresionizma – mentalni u mentalitetski sklop arhetipskih Crnogoraca, onako kako ih on doživljava i vidi. Taj blagi podsmeh, svojstven umetnicima, upućen je zapravo sudbini ljudi sa crnogorskog krša u izraz je svjesti o posebnosti

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: