Odabrano idejno rješenje obnove mosta na Drini

30.04.2015.

Novi most u Foci

FOČA – Odbornici Skupštine opštine /SO/ Foča izabrali su idejno rješenje za rekonstrukciju željeznog mosta na Drini, čija je procijenjena vrijednost 3.135.000 KM i izvršnu vlast zadužili da sagleda sve mogućnosti finansiranja i na nekoj od narednih sjednica predloži konačnu finansijsku konstrukciju.

Idejno rješenje urađeno je u septembru 2012. godine i podrazumijeva most sa dvije kolovozne trake, širine šest metara i pješačkim stazama od 1,2 metra.

Na prethodnoj sjednici, odbornici nisu prihvatili kreditno zaduženje od tri miliona maraka, od čega bi dva i po miliona, uz prethodno obezbijeđenih 700.000 KM, bila namijenjena za most.

Nakon dodatnih pojašnjenja, na današnjem zasjedanju ostavili su mogućnost izvršnoj vlasti da napravi rješenje, koje može uključivati i eventualno kreditno zaduženje, a o čemu će konačanu odluku donijeti SO.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić objasnio je da postoji mogućnost finansiranja obnove mosta povoljnim austrijskim kreditom, po modelu sličnom onom iz kojeg Univerzitet u Istočnom Sarajevu finansira izgradnju studentskog doma i adapataciju Bogoslovskog fakulteta u Foči.

Željezni most kod Kazneno-popravnog zavoda porušen je 1995. godine u NATO bombardovanju, a obnova je počela 2010. godine kada su mu ojačani stubovi. Na porušenom dijelu, nalazi se privremena “bejli konstrukcija”, a most je od 2012. godine na listi zaštićenih spomenika BiH.