Održano duhovno veče

03.04.2015.

Darko Djogo u Andricgradu

ANDRIĆGRAD – Dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči, protojerej stavrofor Darko Đogo govorio je večeras u Andrićgradu na predavanju o temi “Lazareva subota – Hristos, Bog koji je plakao, Bog kojim se pričešćujemo”.

Đogo je rekao da je izabrao temu koja je vezana za Lazarevu subotu da bi skrenuo pažnju na pitanje “ko je naš Bog”, a ne samo kakav je.

“Jako je bitno da znamo da je Bogočovjek u koga vjerujemo Bogočovjek koji je plakao. Bitno je u kakvog Boga vjerujem i u kakvom je odnosu taj čovjek sa Bogom u koga vjerujemo i na koji način on dolazi u susret sa Bogom”, istakao je Đogo.

Podsjetivši da je u Andrićgradu crkva Svetog srpskog velikomučenika Lazara, Đogo je rekao da je to ime odomaćena skraćenica jevrejskog imena Eleazara, i da je Lazar onaj kojem pomaže Bog.

Darko Djogo u Andricgradu

“Lazar je pravo srpsko ime, govori o tome koliko smo se mi srodili sa tom potrebom da nam Bog pomogne. Hristos ne govori Lazaru vaskrsni, nego mu govori izađi napolje. Bog kad se obraća čovjeku, on se obraća jednostavno. Vaskrsenje Lazarevo je uvijek bilo shvaćeno kao naznaka opšteg vaskrsenja, kao onoga što će se desiti tek u drugom Hristovom dolasku”, ističe protojerej stavrofor Đogo.

On kaže da je nekada sve bilo bliskije, a da je danas drugačije. “Ukoliko hoćemo da živimo život Svetog pisma, to je život neposrednosti, život obiđenog druga i podijeljenog hljeba”, dodao je Đogo.

Đogo je istakao da je pravoslavnom narodu dat Bog koji je “otkriveni Bog” – Bog koji se otkriva narodu svake nedjelje, svake liturgije. “Mi imamo Boga pred očima. To što se dešava, što nazivamo liturgijom, to je naše pričešćivanje”, kaže protojerej stavrofor Đogo.

Govoreći o Andrićgradu, on je istakao da taj grad ukazuje da kulturni i duhovni sadržaji mogu da pobijede i da se nešto materijalno može iznaći ukoliko ima ideje i smisla.

Ovo duhovno veče organizovala je Srpska pravoslavna crkvena opština Višegrad povodom predstojećeg najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa.

SRNA - Jovana Borovčanin