Posjeta poklonika iz Herceg Novog Čajniču

27.04.2015.

Poklonici iz H Novog u Cajnicu

ČAJNIČE – Nedjelja žena mironosica, juče je proslavljena u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, uz prisustvo vjernika iz Čajniča i poklonika Kola srpskih sestara iz Herceg Novog.

Pored teškoća prilikom putovanja, poklonici su morali da koriste zaobilazni put. Putni pravac Šćepan Polje-Foča, je u prekidu zbog izvođenja radova na putu. Nažalost, niti na području Republike Srpske ni na području Crne Gore ne postoji upozorenje da je zabranjen saobraćaj za vozila duža od osam metara. Tako da autobusi koji stižu do granice, bivaju vraćeni preko Žabljaka ili Bileće i Čemernog. Pokolonička grupa je juče posjetila hram Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, što im iziskuje dodatne teškoće i troškove.

Službu i Svetu liturgiju, služio je protojerej stavrofor Momir Vasiljević, koji je kroz besjedu o prazniku rekao: „Pravoslavna crkva je ovu nedjelju posvetila mironosicama, zbog njihove odvažnosti. Bilo je logično da apostoli i učenici Hristovi budu uz Gospoda prilikom njegovih stradanja. Apostoli su se razbježali, a ostala je majka Hristova, najmlađi apostol Jovan Bogoslov i žene mironosice. Po običaju, prvo jutro po sahrani, pošle su na grob da mirisima pomažu tijelo Hristovo. Našle su pomaknut kamen sa grobnice i anđela koji im je rekao : „Zašto tražite živoga među mrtvima. Kao što su mironosice, tako su mnoge svetiteljke i mučenice kroz istoriju Crkve Hristove, odvažno ispovjedale vjeru u Vaskrsnog Hrista. I kod nas Srba su naše bake i majke vjeru pravoslavnu sačuvale. Po dobroti hrišćanske duše i srca ispunjenog ljubavlju prema Bogu i bližnjima, same su se žrtvovale i vaspitavale svoju djecu: Da je bolje izgubiti glavu, nego svoju ogriješiti dušu. Zaista, velika je odgovornost i uloga majke u vaspitanju djece, a ona je posebno odgovorna i otežana u ovom našem vremenu.

Na kraju je otac Momir pozdravio poklonike Kola srpskih sestara iz Herceg Novog, poželio im dobrodošlicu i blagoslov Božiji i zaštitu majke Božije i Njene Čudotvorne ikone Čajničke Krasnice. U toku Svete Liturgije, poklonici iz Herceg Novog pričestili su se Svetom tajnom pričešća.

Kolo srpskih sestara „Carica Jelena“ iz Čajniča je srdačno i gostoprimljivo dočekala drage goste iz Herceg Novog, uz prijatan sestrinski razgovor i skromno posluženje. Zapjevala se i zajednička pjesma, uz molitvenu radost i obećanje da će se ako Bog da ponovo sresti.