Promovisan 15. broj Istorijskih svesaka

04.04.2015.

Borivoje Milosevic

ANDRIĆGRAD – U čitaonici Andrićevog instituta u Andrićgradu promovisan je 15. broj “Istorijskih svesaka”, u kojima su publikovani najznačajniji dokumenti o Prvom svjetskom ratu.

Centralna tema ovog broja, koji sadrži osam poglavlja na 44 stranice, je rad “Kako su evropske imperije krenule u rat 1914. godine” koji je priredio profesor Miroslav Perišić.

Promovišući novi broj, istoričar Borivoje Milošević je rekao da mogu biti ponosni na kontinuitet u izlaženju “Istorijskih svesaka”, te činjenicu da je ovo jedini istorijski časopis na ovim prostorima koji se bavi Prvim svjetskim ratom i učešćem srpskog naroda u ovom sukobu.

Milošević ističe da sam naziv rada predstavlja jednu vrstu predistorije Prvog svjetskog rata, odnosno proučava period kako je evropski kontinent izgledao 1914. godine i u godinama uoči Prvog svjetskog rata, kako su formirani savezi velikih sila i kako su se te sile naoružavale.

On je dodao da je profesor Perišić poseban akcenat dao na pitanje njemačkog i austrougarskog prodora na jugoistok Evrope.

U ovom broju objavljen je nastavak rada iz prethodnog broja čiji je autor Maša Miloradović, koji nosi naziv “Londonski `Tajms` o Srbiji 1915. godine”.

“Kada se kaže `Tajms`, javnosti je dovoljno da shvate o kakvom se časopisu radi, koji je i onda, kao i danas, imao izuzetan značaj. Ovo su vrlo vrijedni istorijski izvori, koji govore o Srbiji u ljeto i jesen 1915. godine. To je jedna od najbolnijih godina u novijoj srpskoj istoriji kada je Prvi svjetski rat u pitanju”, kaže Milošević.

U 15. broju “Istorijskih svesaka” objavljeni su i autorski tekstovi “Britanska vojno-pomorska misija u Srbiji 1915.” autora Branka Bogdanovića, “Rekvizicije zvona sa pravoslavnih crkava u BiH u toku Prvog svjetskog rata” autora Borivoja Miloševića, “Bosanski Petrovac u Prvom svjetskom ratu” autora Boška Brankovića i “Vidovdanski triler i savremena istoriografija” autora Gorana Miloradovića.

“U sveskama se prenose dijelovi emisija `Rat za srpsku civilizaciju` razgovor Miroslava Lazanskog sa profesorom Miroslavom Perišićem i čitaoci to mogu da pročituju u martovskom broju svesaka”, napominje Milošević.

On je rekao da će se “Istorijske sveske” i u narednom periodu po svom sadržaju baviti zanimljivim momentima kada je Prvi svjetski rat u pitanju, posebno učešćem i ulogom Srba.

Glavni i odgovorni urednik “Istorijskih svesaka” režiser Emir Kusturica ranije je najavio da će ovaj časopis izlaziti do kraja 2018. godine i biće uvršteni svi značajniji dokumenti, članci i radovi vezani za Veliki rat, uključujući i pojedine tekstove koji tematski nisu najdirektnije sa tim povezani.