Put Foča-Šćepan Polje biće saniran do početka turističke sezone

22.04.2015.

Put Scepan Polje

FOČA – Obnova magistralnog puta Foča-Šćepan Polje odvija se po planu, proširuju su najkritičniji dijelovi i krivine, a dionica puta od kampa Bastasi do granice sa Crnom Gorom, u dužini od pet kilometara, kojoj je dat prioritet, biće sanirana do početka turističke sezone.

Nepunih mjesec dana više od dvadesetak radnika i mehanizacija preduzeća Srbinjeputevi konstantno na terenu rade na sanaciji puta Foča-Šćepan Polje. Prioritet je za početak dat donici od granice sa Crnom Gorom do kampa Bastasi.

Vrijednost prve faze radova je oko 620 000 maraka, a u preduzeću Srbinjeputevi kažu da će radove završiti prije zadatog roka.

-Trenutno su u toku zemljani radovi, ispravljanje krivina, izrada novih propusta, proširenje postojećih, pojedini dijelovi puta proširuju se u dužini od jedan do dva metra, zavisno od potrebe, uglavnom puta komunikacija se sanira, ostaju odbojne ograde i na kraju asfaltiranje. JP „Putevi RS“ su nam dali 60 dana kao rok za završetak radova, mi ćemo završiti prije tog roka- rekao je Nedeljko Pavlović, direktor Srbinjeputeva.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić ističe da je ovaj putni pravac prioritet za opštinu Foča i dodaje da je od velike važnosti što će radovi biti završeni do početka turističke sezone.

– Mnogo posla je urađeno, mnoge krivine su ispravljene, taj put mnogo bolje izgleda. Pet kilometara biće završeno do početka turističke sezone, što je najvažnije i što je i cilj projekta. Biće to jedno dobro rješenje, dok ne dođemo do trajnog rješenja-rekao je Mašić.

Trajno rješenje za put prema Šćepan Polju treba da ponudi glavni projekat koji je Ministarstvo saobraćaja usaglasilo sa Evropskom komisijom za izradu glavnog projekta Foča-Hum sa međudržavnim mostom i izradu studijske dokumentacije za poboljšanje puta Sarajevo – Foča. Izrada projektne dokumentacije je u toku, a rok za završetak je 24 mjeseca.

Za izradu projektne dokumentacije obezbijeđeno je 1,7 miliona evra, a izgradnja puta, prema dosadašnjim procjenama, koštaće oko 62 miliona evra.

Obustave saobraćaja minimalne

Zbog saniranja magistrale Foča-Šćepan Polje više puta u toku dana dolazi do obustave saobraćaja, koje ne traju duže od 30 minuta. U Srbinjeputevima kaže da obustave nisu značajne i da vozači imaju strpljenja i razumijevanja.