Strasna sedmica, doček blagodatnog ognja i Vaskrs u Čajniču

10. априла 2015. 058.ba

Vasrks u Cajnicu 2

ČAJNIČE – Pravoslavni hrišćani pred Vaskrs, molitveno proslavljaju Veliku ili Strasnu sedmicu. Ova sedmica se naziva Strasnom jer molitveno podsjeća na stradanje Gospoda Isusa Hrista, i njegove poslednje dane i trentke pred žrtvu i raspeće na Krstu i pred Vaskrsenje.

Po crkvenom tipiku, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, služena su sva propisana Bogosluženja.

Na Veliki ponedjeljak služena je liturgija Pređeosvećnih darova, a uveče veliko povečerje sa petohljebnicom. Na Veliki utorak su bile Blagovijesti, pa je služena liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, a uveče večernje. Na Veliku srijedu služena Liturgija Pređeosvećenih darova, a uveče povečerje. Na Veliki četvrtak je služena liturgija Svetog Vasilija Velikog, na kojoj se pripremaju čestice za bolne. Uveče je skuženo bdenije, sa čitanjem dvanaest Jevanđelja, u kojima se opisuje stradanje, raspeće i krsna smrt Gospoda Isusa Hrista. Na Veliki petak su služeni Carski časovi, u večernjim satima biće služeno večernje bogosluženje sa iznošenjem plaštanice u 17,00 časova, a Statije i Plač Bogorodice u 19,00 časova. Na veliku subotu biće služena liturgija Svetog Vasilija Velikog sa početkom u 08,00 časova.

Vasrks u Cajnicu 3

Sva ova Bogosluženja su bila posjećena i vjernici su molitveno učestvovali, a na Svetim liturgijama vjernici su se pričešćivali Svetom tajnom Evharistije. Posebno je bilo molitveno i svečano na bdeniju Velikog četvrtka, gdje su vjernici u potpunosti ispunili hram i u tihosti, sa prisluženim svijećama i molitvenim poklonima pažljivo slušali čitanje Jevanđelja, a u sjećanjima zajedno sa Hristom prolazili i preživljavali Njegova stradanja.

Posle osluženog bdenija, u hramu prepunog vjernika protojerej-stvrofor Momir Vasiljević, na kraju besjede upoznao je vjernike, da će ako Bog da na Vaskrs u 05,00 časova, biti donešen blagodatni oganj, koji se po prvi put donosi u hram Čajniče. „Blagodarimo Bogu da i mi možemo doživjeti i osjetiti silu blagodatnog ognja koji se po prvi put donosi u Mitropoliju Dabrobosansku i u Čajniče, balgoslovom Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja, i blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Gospodina Grigorija“.

Vasrks u Cajnicu

Prota je zahvalio na dosadašnjoj posjeti, Svetim bogosluženjima, i pozvao da na Praznik nad praznicima Vaskrsenje Hristovo, svi zajedno učestvuju na dočeku blagodatnog ognja, i da Vaskršnjom litijom, jutarnjom i Liturgijom, proslave sa radošću najveći hršćanski Praznik. Ranije su vjernici na bogosluženjima, te putem plakata i obavještenja informisani o terminima bogosluženja i svim drugim sadržajima koja su planirana na području parohija i opštine Čajniče.

„Sa ljubavlju pozivamo sve vjernike, dođite da zajedno proslavimo Vaskrsenje Hristovo, da dočekamo i osjetimo silu blagodatng ognja, i da iz dubine dušâ i srcâ slavimo i uzvikujemo Hristos Vaskrse! Vaistinu Vaskrse!“, rekao je prota Momir.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: