Umjetnik prezentuje turizam

01.04.2015.

umjetnica Danijela Novakovic

ROGATICA – Zamjenom zgrade u kojoj je godinama bilo smješteno Udruženje penzionera u ulici Srpske Sloge i zgrade bivšeg „Materijala“ neposredno uz ljetnu baštu u centru grada, penzionerska zgrada ustupljena je Turističkoj organizaciji opštine, koja je do tada koristrila neuslovni prostor bivšeg haustora između dvije stambene zgrade.

U „nove“ znatno veće i funkcionalno bolje riješene prostorije radnici Turističke organizacije uselili su se nakon što su temeljito rekonstruisane i prilagođene potrebama novog korisnika. Prije svega tu je suvenirnica koja će, kako reče direktor Nebojša Golić, istovremeno biti i galerija slika u kojoj će se moći pogledati, i kupiti, slike najvećim dijelom domaćih slikara među kojima je i Danijela Novaković, mladi akademski slikar i postdiplomac na grupi za kiparstvo, koje je uz plejadu poznatih drugih slikara iznjedrio grad na obalama Rakitnice i ova opština.

Nedostatak stalnog posla u nekoj od ovdašnjih obrazovnih ili kulturnih ustanova, Novakovićeva slika „za svoju dušu“. Tako se prihvatila i ponude da u turističkom maniru, sa obje strane ulaznih vrata, obilježi zgradu firme kojoj je to osnovna djelatnost. Naravno, u njenom opusu je neizbježni srednjovjekovni grad Borač, stećci po čijem je broju (2628) Rogatica na trećem mjestu u BiH (iza Nevesinja sa 3884 i Konjica sa 3018), most na Žepi, motivi iz Starog Broda i sa Borika…

Dok slika, isključivo po vlasititom osjećaju, rad mlade slikarke je na stalnoj ocjeni namjernih ili slučajnih prolaznika. Utisci su pozitivni, čemu su doprinijeli i nadležni u opštini koji su obezbjedili potreban pribor da se ovaj posao uspješno obavi.