Uz 17. april – Dan oslobođenja Novog Goražda

17.04.2015.

Dan oslobodjenja Novog Gorazda

OTKRIVEN SPOMENIK MAJORU DOBRU STANIŠIĆU

NOVO GORAŽDE – U Novom Goraždu je nizom svečanosti obilježen 17. april, Dan opštine i 21. godina od oslobođenja.

U prisustvu boraca, predstavnika javnog i društvenog života na Jelaškog kosi kod Novog Goražda otkrivena je Spomen ploča majoru Dobru Stanišiću, Načelniku Pete lake pješadijske-goraždanske brigade VRS, na mjestu njegove pogibije 1994. godine.

Ovo spomen obilježje osvještao je sveštenik crkve Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici, Mihajlo Andrić, a potom je na njegov lik i djelo podsjetio Dobrov saborac, major u penziji Radoš Pešić.

-Imali smo čast i sreću da je Dobro dvije ratne godine bio uz nas i tek nakon njegove pogibije, na domak Goražda, shvatili smo koliko nam je značio kao oficir i kao čovjek, rekao je Pešić, dodajući da je Dobro svoj život tokom odbrambeno-otadžbinskog rata u potpunosti bio podredio spasu srpskog naroda u Goraždu.

Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Novo Goražde, Tomo Vuković je podsjetio na vrijeme od prije 21 godine, kada su udareni temelji današnje opštine Novo Goražde.

Dan oslobodjenja Novog Gorazda 2

-Tužni smo kad se podsjetimo na pogibiju naših saboraca, među kojima je bio legendarni Dobro, ali i ponosni što smo oslobodili dio predratnog Goražda, na kojoj smo formirali opštinu Novo Goražde, naglasio je Vuković.

U oslobađanju dijela Goraždanske teritorije aprila 1994. godine učestvovali su i borci Ilidžanske brigade VRS. Na te dane podsjetio je Goran Šehovac, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ iz Istočne Ilidže, ističući da su se, zahvaljujući zajedničkoj akciji brojnih jedinica VRS, u ovaj dio Goražda vratili Srbi na svoja ognjišta.

Podsjećajući na slavne dane goraždanske brigade, a posebno na ulogu Dobra Stanišića, načelnik opštine Novo Goražde, Dalibor Nešković se zahvalio svim pripadnicima slavnih jedinica Sarajevsko-Romanijskog, Drinskog i Hercegovačkog korpusa VRS, koje su oslobodile ovu teritoriju, od kojih su neki dali svoje živote za današnju slobodu.

On je rekao da nakon konsolidacije ove izrazito nerazvijene opštine slijede intenzivnije aktivnosti na podizanju proizvodnih kapaciteta i zapošljavanju ljudi.

-U planu je podizanje nekih novih prerađivačkih kapaciteta prehrambene industrije što će nam omogućiti zapošljavanje, prvenstveno ljudi iz boračkih kategorija, najavio je Nešković.

Učesnici današnjih svečanosti u Novom Goraždu položili su cvijeća na Centralno spomen obilježje poginulim borcima VRS u ovoj opštini.