Vaskrsenje Hristovo i Blagodatni oganj u Čajniču [FOTO]

13.04.2015.

Blagodatni oganj u Cajnicu

ČAJNIČE – Praznik nad praznicima, Vaskrsenje Hristovo, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču ove godine je proslavljen sa posebnom duhovnom radošću. Blagodatni oganj je u Mitropoliju Dabro-bosansku na Sokolac došao u 01,00č., a u Čajniče je donešen prije Svete Liturgije. Sa svjećama prisluženim sa blagodatnog ognja, učinjena je vaskršnja litija i trokratni ophod oko hrama. Potom je služeno pashalno jutrenje i vaskršnja Sv. Liturgija. U toku Sv. Liturgije veliki broj vjernika je primio Sv. tajnu Pričešća. Starješina hrama, protojerej-stavrofor Momir Vasiljević je pročitao vaskršnju poslanicu Njegove Svetosti patrijarha srpskog G. Irineja. Po završetku Liturgije, uz pjevanje pashalnih stihira, podijeljena su vaskršnja jaja i nafora. Hram je kao rijetko kada bio ispunjen vjernicima zbog vijesti da je u Čajniče stigao blagodatni oganj, što je uz Praznik Vaskrsenja vjernicima bila dodatna duševna korist.

U porti hrama je upriličen kulturno-umjetnički program, koji su pripremili članovi KUD „Izvor“ iz Čajniča, a vjerni narod je ostao u porti hrama čestitajući se vaskršnjim jajima i pozdravljajući se: HRISTOS VASKRSE, VAISTINU VASKRSE. Nakon toga vjernici su sišli u staru crkvu gdje je priređena izložba dječijih literarnih i likovnih radova, koje su radili djeca iz dječijeg obdaništa u Čajniču, osnovne škole i srednjoškolskog centra. Kolo srpskih sestara pripremilo je izložbu ženskih ručnih radova. Nekoliko samostalnih umjetnika iz Čajniča je uljepšalo izložbu svojim radovima posvećenim Vaskrsenju. Cilj ove izložbe je bio da se pokaže, osim duhovnih i molitvenih svečanosti, naša vjera na djelu, kako kod djece i mlađe populacije, tako i kod odraslih. Izložba je priređena u staroj čajničkoj crkvi, da bi ovaskrsnuli i oživjeli i ovaj stari hram jer je on početak svega u Čajniču, a ovogodišnja tema je bila pod zajedničkim naslovom: „Vaskrs u mom srcu“.

Blagodatni oganj 2

U 12 časova počela je prijava učesnika za najjače jaje i učestvovalo je 87 takmičara gdje je sa najtvrđim jajetom pobijedio Boriša Vojinović, a drugi je bio Dimitrije Radović. Na kraju večernje je izvedena svečana vaskršnja akademija koju su izveli članovi hora pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice, a na kraju su dodijeljene nagrade: Za literarni rad prvu nagradu su podijelile Ljiljana Kovačević i Anastasija Vujević. Za najljepši likovni dobile su, prvu nagradu Dušica Mašić, drugu Jovana Savić, a treću Snežana Tošić. Nagradu za najljepše našarano jaje dobile su Anastasija Furtula, Lara Čokorilo i Anastasija Stojanović. U porti hrama je organizovano takmičenje u nošenju jajeta u kašiku gdje su prvo mjesto osvojili Srđana Tanasković i Ognjen Ristanović, a u skakanju sa zavezanom vrećom pobjednik je bio Vukašin Klisura. Pobjednici su nagrađeni prikladnim nagradama. Željeli smo da Vaskrs poslije večernje nastavimo sa narodnim veseljem u porti ali vremenski uslovi to nisu dozvolili. Tako je najveći hrišćanski praznik, Vaskrsenje Hristovo, sa posebnim Božijim darom, silom blagodatnog ognja, proslavljen u Čajniču i ostaće vjernim i mnogim pokoljenjima u dugom molitvenom sjećanju.

HRISTOS VASKRSE!
VAISTINU VASKRSE!

[royalslider id=”144”]