Zanimljiva priča o Anji Ašonji na sajtu Evropske odbojkaške konfederacije

06.04.2015.

Anja Asonja

VIŠEGRAD – Na sajtu Evropske odbojkaške konfederacije, CEV, objavljena je priča o Anji Ašonji, korektoru ženske kadetske reprezentacije Srbije, pod naslovom „Buduća zvezda srpske odbojke mašta o umetnosti na terenu i van njega“. Priču možete pogledati na stranici cev.lu.

U nastavku možete pročitati prevod teksta objavljenog na sajtu CEV:

Anja Ašonja predstavlja redak slučaj gde umetnost nalazi način da spoji život unutar i izvan terena za odbojku. Ljubitelji sporta se mogu složiti da elegancija energičnog smeča, umetnost beskrajnog bloka ili magija sublimacije jednog seta odslikava esenciju umetničke predstave u sportskim dvoranama. Mlada srpska odbojkašica ne pretvara odbojku u umetnost, ali ima talenat da svoju kreativnu stranu iskazuje i u trenucima kada ne igra na terenu.

Rođena u Višegradu, Anja Ašonja je zasijala kao jedna od budućih odbojkaških zvezda na Evropskom prvenstvu za kadetkinje, koje se igra u bugarskim gradovima Samokovu i Plovdivu. U redovima srpskih odbojkašica, koje su zbunile sve protivnike izvrsnim igrama u preliminarnom krugu takmičenja, Anja sija kao najveća zvezda talentovane generacije trenera Jove Cakovića. Nakon četiri utakmice, 190 cm visoka igračica je osvojila 26 poena i tri bloka u izuzetnoj seriji od četiri pobede srpske ekipe. Uprkos njenoj mladosti, ova petnaestogodišnja devojka skreće pažnju i svojim umetničkim aktivnostima van terena, koje su vezane za kičicu i platno.

– Uvek sam volela slikarstvo. Kad sam bila mlađa slikala sam po ceo dan, a onda me videla tetka, koja je i sama slikarka, i veoma se zainteresovala za moj rad. – objašnjava mlada sportistkinja.

Bilo da nastupa u reprezentaciji, kao jedna od darovitijih srpskih odbojkašica ili u svom klubu, Crvenoj zvezdi iz Beograda, Ašonja pokušava da kombinuje svoje dve strasti.

– U početku, kada sam bila mala, omiljeno mi je bilo slikarstvo. Volela sam da slikam ono što sam viđala u knjigama. Kasnije, počela sam da volim odbojku i sad je, zapravo, volim i više od slikarstva. – rekla je talentovana odbojkašica.

Mlada igračica, koju porodica i nastavnici ohrabruju da nastavi sa svojim kreativnim aktivnostima, pokazala je urođenu sposobnost ovladavanja pejzažima i portretima, a nada se i proširenju svojih afiniteta u bliskoj budućnosti.

– Možda ću studirati slikarstvo na Univerzitetu, to je jedna od opcija. – komentariše Ašonja, koja je već uspela da se dokaže i u svojoj drugoj ljubavi.

– U osnovnoj školi sam osvojila drugo mesto u konkurenciji sa drugom decom iz mog grada. – navodi srpska reprezentativka.

Petnaestogodišnja zvezda u nastajanju dolazi iz porodice sportista, pošto su joj otac i dva rođaka u košarkaškim vodama, a ona sama je počela da igra odbojku sa devet godina. Njeni snovi su vezani za sportske dvorane, ali mlada devojka je otvorenih shvatanja i svesna je šta budućnost može doneti.

– Želim da budem profesionalna odbojkašica, ali pre toga želim da diplomiram. Obrazovanje je najvažnije, jer nikad ne znate šta može da se desi. – rekla je.

Za sada, umetnički nastrojena korektorka Srbije fokusirana je samo na ono što sledi u narednim danima, jer će Srbija biti među četiri ekipe koje se bore za kontinentalnu krunu. Odbojkašica koja obećava, i koja je takođe izvrsna u tradicionalnim srpskim folklornim plesovima, uživa u Bugarskoj.

– Imamo dobru atmosferu u timu. Izvan terena svi mi smo dobri prijatelji, čak i ako igramo u različitim klubovima, to nije bitno. Uvek se trudimo da ispravimo nedostatke u našoj igri i da ostanemo skoncentrisane na cilj. – izjavila je Ašonja.

Možda će je iskustvo iz Samokova i Plovdiva inspirisati za sledeću sliku.