Četiri decenije sestrinstva žena Rogatice i Raške [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 25. маја 2015. 058.ba

Zene iz Raske na Borikama

DRUŽENjE LjUBAVLjU GRAĐENO I SUZAMA BETONIRANO

ROGATICA – Kraj tek minulog vikenda bio je i kraj dvodnevne posjete žena Raške u Srbiji ženama Rogatice čija druženja i saradnja traje punih 40 godina uz njihovo sestrimljenje i bratimljenje mjesnih zajednica u dva grada.

– Sve je počelo nenadano i spontano 23. maja davne 1975. Žena iz Raške poslije posjete Sarajevu, vraćajući se autobusom kući kroz Rogaticu svratile su u ovdašnji hotel „Park“. Tu ih je dočekala manja grupa Rogatičaniki iz Udruženja žena „Rogatica“ na čelu sa predsjedniucom, sada pokojnom Vidosavom Rajak. Kratko upoznavanje uz „odmorušu“ i prijateljske ženske razgovore koji su trasirali put buduće višegodišnje saradnje žena dva grada i dvije opštine.

O svemu ovome i još koječemu proizašlom iz ove saradnje čulo se takom tek minulog vikenda i još jedno, drugo veće poslijeratno druženje upriličeno povodom 40 godina sestrimstva žena iz dva bratska grada organizovano u Rogatici.

– Žene Raške dočekane su u Rogatici još jednim susretom za pamćenje i prepričavanje. Grljenje, ljubljenje, ali i po koja suza radosnica. Poslije kraćeg odmora i osvježenja, put je nastavljen prema Borikama gdje je za gošće upriličen konak uz zajedničko druženje, muziku, pjesmu, igru i „analizu“ predhodnih 40 godina saradnje, ali i utvrđivanja buduće saradnje ne samo žena nego i opština, priča predsednica žena Rogatice Slavica Karišik.

U „analizi“ dosadašnje saradnje posebno inspirativni bili su govori dugogodišnjih predsjednica žena Raške i Rogatice Zvjezdane Dimitrijević i Bogdanke Jolović, koje su vremenom dobile nove nasljednice, ali se njihove zasluge ne zaboravljaju.

Zvezdana Dimitrijević posebno se prisjeća zajedničkih izleta širom bivše nam domovine. Bile su zajdno na Kopaoniku, Tari, Zlatiboru, Vrnjačkoj Banji, Sarajevu, Mostaru, Dubrovniku, Plitvicama, Ohridskom i Prespanskom jezeru, Postojinskoj jami, pa čak i na Brionima nakon što su otvoreni za turiste.

– Naša saradnja nije se ogledala samo u izletima i provodu, naglasila je gospođa Zvezdana. Bili smo zajedno i u nevoljama. Jedna od njih bio je zemljotres u Raškoj. Naše sestre iz Rogatice poslale su nam tada 7 šlepera pomoći. Žene iz Rogatice pomogale su i porodicama poginulih rudara u Ibarskim rudnicima, siromašnoj deci u našoj opštini i nekim drugim humanitarnim akcijama.

I mi smo pomagale Rogaticu, rekla je Zvezdana. Svojevremeno pomagale smo izgradnju škole u Šatorovićima, a tokom nedavnog rata slali smo pomoć nekim porodicama, jednu izbjegličku porodicu zbrinuli smo tokom rata itd. To nas je još više zbližilo i učvrstilo naše sestrinstvo.

– Zbog svega toga, kao jedna od ovdje najstarijih, ostavljam u amanet mlađim generacijama da nastave ovo prijateljstvo i ljubav koji nemaju cenu, rekla je na kraju Zvezdana Dimitrijević uz prenošenje pozdrava od utemeljivača ove saradnje, bivše predsjednice žena Raške, Rade Popović, koja iz zdravstvenih razloga nije mogla ovoga puta doći.

Skupu žena na Borikama obratila se i veteran ovdašnjih žena Bogdanka Jolović. Ona reče da je svaki njihov susret bio događaj za sebe, nešto posebno i uvijek kratko ma koliko dana trajao.

Druženju žena na Borikama, koji je od početka imao veliku dozu srdačnosti i sestrinske ljubavi iskazanu kroz običnu žensku priču i svakodnevnog života i rada koja je „začinjena“ prijatnom muzikom za pjesmu, igru i ples, čemu je doprinijeo i bend „Akustika“ iz Priboja.

U fazi punog štimunga, skupu u hotelu „Borike“ pridružio se i načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac. Uz iskazanu dobrodošlicu gošćama, on je pozvao na proširenje saradnje opština Rogatica i Raška u privrednom, kulturnom, sporskom i ostalim segmentima života i rada. U tome je dobio podršku Dobrile Filipović, sekretara u SO-e Raška, koja je bila među gošćama iz Raške.

Skup na Borikama iskorišpten je i za razmjenu skromnih poklona. Predsjednica žena Rogatice Slavica Karišik, kolegici iz Raške uručila je Povelju povodom 40-godišnjice uspješne saradnje i sat-suvenir sa motivima iz Rogatice.

Zorica Nišavić iz Raške donijela je kopiju Povelje o bratimljenju Mjesnih zajednica Rogatica i Raška, koja je u Rogatici uništena tokom posljednjeg rata.

Tokom dvodnevnog boravka u Rogatici gošće iz Raške posjetile su i položile cvijeće u Spomen-sobi koja čuva sjećanje na 287 poginulih boraca iz opštine Rogatica u posljednjem Odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Obiđena je i Turistička organizacija opštine, Centar za kulturu i Galerija slika „Radenko Mišević“.

– Za nas iz Raške, reče njihova predsjednica Zorica Nišavić, posebno zanimljiva je bila posjeta Hidroelektrani „Mesići“ koja je puštena u rad davne 1950. godine, a ovih dana doživljava preporod, jer se privode kraju radovi i na HE „Mesići Nova“, koja će, kako su nam rekli ljubazni domaćini, donekle zamijeniti „staru damu“ koja je u sistem Elektorrivrede RS i BiH za 65 godina rada dala preko milion megavat časova elektrtične energije.

Gošćama iz Raške u društvenim prostirijama Elektrane priređen je i ručak na kome je još jednom govoreno o putevima dalje saradnje i zajedničkog druženja i ne samo žena.

[royalslider id=“152″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,