Đurđevdanski uranak – Krsna slava KUD-a “Izvor” [FOTO]

06.05.2015.

Djurdjevdan u Cajnicu

ČAJNIČE – Danas je Đurđevdan. Pravoslavni, hrišćanski praznik, koga proslavljaju mnogi narodi. Sveti velikomučenik i pobjedonosac Georgije, je jedan od najvećih ugodnika i svetitelja Božjih. Pretrpio je velike muke i postradao za Hrista, pobjeditelj je zla, borac protiv careva, zastupnik siromašnih i nejakih, oslobodilac zarobljenih i iscjelitelj bolesnih.

Pravoslavni Srbi proslavljaju Svetoga Đorđa, kao Krsnu Slavu. Uz proslavu Svetoga Đorđa vezani su i mnogi lijepi narodni običaji. Tako od vajkada Srbi rano ujutro izlaze na izvore, beru procvijetale grančice, kojima zadjenu svoje kuće i ograde a i međusobno se kite cvijećem i jorgovanom.

U Čajničkom kraju postoji tradicionalni Đurđevdanski uranak, koga su sačuvali, naslijedili i nastavili članovi KUD- „Izvor“ iz Čajniča. KUD je za svog zaštitnika, patrona i Krsnu Slavu odabrao Svetoga Đorđa. I ove godine kao i ranijih godina, organizovan je Đurđevdanski uranak.

Nakon molitve i celivanja Čudotvorne Čajničke Krasnice i Ikone Svetog Đorđa, u porti hrama se zaigralo Đurđevdansdko kolo. Tako su razigrano i veselo, uz pjesmu Bogu i Svetom Đorđu, sa ikonom i zastavom i pojanjem tropara svetitelju, krenuli od hrama prema Vrelu. Svake godine, dolazeći na izvor, umivajući se i pjevajući, obilježavaju i proslavljaju svoju Krsnu Slavu Svetog Đorđa. Mještani Izvor i Vrelo u Čajniču, nazivaju i djevojačka voda, zato nije ni čudo što djevojke i mladići iz KUD-a, dolaze upravo na djevojačku vodu da umiju svoje lice, bistrom i hladnom izvorskom vodom i pomole se Bogu i Svetom Đorđu u rano Đurđevo jutro.

Poznato je iz žitja svetitelja, da je on upravo na vodi spasio djevojku od aždaje, a svoj mladi život je hrabro i odvažno, žrtvovao sa nepokolebljivom vjerom za Gospoda Isusa Hrista.

Posle povratka sa Izvora u prostrijama Doma kulture obavljeno je lomljenje slavskog kolača, a čestitajući slavu KUD-u „Izvor“ protojerej-stavrofor Momir Vasiljević je rekao

„Proslavljamo Svetoga Velikomučenika i Pobjedonosca Georgija u svjetlosti Praznika nad praznicima Vaskrsenja Hristovog, a na dan Prepolovljenja, što ustvari ima duhovnu ljepotu i simboliku koja i pripada Svetom Đorđu. On je za Hrista žrtvovao sve, i mladost i položaj i čin vojvode i bogastvo, da bi pretrpjevši muke, postao Čudotvorac i Pobjedonosac. I sa ove vremenske distance od 1712. godina, divimo se njegovoj hrabrosti, postojanosti i junaštvu. Stoga nije ni čudo što divnog svetitelja, slave mnogi narodi, države, zemlje, gradovi i pojedinci. Posebno je lijepo danas u sred čajniča vidjeti čajničku mladost sabranu oko slavskog kolača, a u slavu i čest Svetog Velikomučenika Georgija, kako se Bogu mole, sveto Pravoslavlje vole, Svetoga Đorđa slave i pjevaju pjesmu hvale. Srećna vam i blagoslovena Krsna Slava, blagoslovio vas Bog na ovo Sveto Đurđevo jutro. Hristos Vaskrse!

[royalslider id=”147”]