Fascinantan Godišnji koncert KUD-a Foča

21.05.2015.

KUD Foca

FOČA – U prepunoj Gradskoj dvorani Kulturno-umjetničko društvo Foča održalo je Godišnji koncert na kome su se predstavili svi ansambli društva, etno grupe, izvorna grupa Ognjišta, orkestar i vokalni solisti.

Čast da otvore Godišnji koncert imali su najmlađi članovi KUD-a Foča i mlada dječija etno grupa. Nakon njih, posjetioci su mogli da uživaju u igrama i pjesmama iz mnogobrojnih krajeva bivše Jugoslavije.

Dječiji ansambli predstavili su se sa dječijim igrama iz Šumadije, koreografijama Sličice sa vašara i Igre iz Niša, a premijerno su izveli i dvije koreografije Dragačevo i Igre iz Crne trave, koreografa Slavice Mihailović. Mališani su zadovoljni svojom igrom, ali i reakcijama publike, a mnogim od njih ovo je bio prvi nastup.

Marko Vasović, rukovodilac starijeg dječijeg ansambla zadovoljan je kako su mladi igrači izveli dvije nove koreografije, te smatra da je to generacija u koju treba ulagati i u budućnosti: „Po aplauzu se vidjelo da su dobro odigrali dvije nove koreografije koje je postavila Slavica Mihailović. Inače čitava organizacija koncerta je bila dobrа, puno smo se trudili i radili proteklih mjeseci, i puno se ulagalo u sve ansamble društva. Naš rad se isplatio i to se pokazalo večeras“, kaže Vasović.

Prvi ansambl KUD-a Foča predstavio se igrama iz Mačve, Igrama iz Sarajevskog polja, te sa koreografijom Igre iz Baranje, koja je obnovljena u sklopu priprema za gostovanje na Međunarodnom festivalu folklora u Bugarskoj, gdje putuju naredne sedmice na poziv grada Peštere, koji je prijateljska opština sa Fočom. Nemanja Avram, igrač prvog ansambla kaže da je zadovoljstvo vidjeti toliki broj posjetilaca koji ih podržavaju: „Veliko je zadovoljstvo vidjeti prepunu salu i toliko sugrađana koji podržavaju naš rad. Naravno zadovoljstvo je vidjeti i sve naše prijatelje koji su došli da nas podrže“, rekao je Avram.

Podpredsjednik KUD-a Foča Mladomir Begenišić ističe da je vidljiv napredak u radu sa svim ansamblima, što je dovelo do toga da ovaj koncert bude fascinantan i pokaže koliko građani podržavaju rad Društva: „U potpunosti smo zadovoljni večerašnjim programom. Pokazali smo da je vidan napredak u radu sa svim ansamblima, orkestar je bio sjajan, i smatram da smo postali prepoznatljivi po dobrom radu. Nadamo se da ćemo naredne godine, kada budemo slavili pet godina rada i postojanja imati veću podršku od lokalne zajednice, jer veliki broj djece koja igraju i zadovoljstvo publike pokazuju da je KUD Foča nešto u šta vrijedi investirati“, rekao je Begenišić.

Na Godišnjem koncertu KUD-a Foča nastupila je i Ženska etno grupa, Muška izvorna grupa Ognjišta, vokalni solisti Danijela Nitković i Nemanja Vuković, dvojničari Strahinja Slavković i Aleksa Mlađenović i solistkinja na harmonici Anica Čančar.

Radio Foča - Nataša Miletić