Foča se pridružuje akciji „Let’s do it – očistimo zemlju za jedan dan“

Radio Foča - Maja Kostović - 08. маја 2015. 058.ba

Lets do it Foca

FOČA – Organizacija „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke i fondacija „Ruke“ iz Sarajeva već drugu godinu za redom organizuju volontersku akciju „Let’s do it – očistimo zemlju za jedan dan“. Koordinator projekta za naš grad je Asocijacija mladih Foča.

Volonteri širom Bosne i Hercegovine, u oko 80 gradova, u subotu, 9. maja simultano će čistiti određene lokacije u svojim opštinama. Ove godine mladi Fočaci uređivaće NP „Sutjeska“, a zašto su se odlučili baš za taj dio naše opštine, priča član Asocijacije mladih, Aleksandar Vidojević.

– Prošle godine akciju smo organizavli na Planinarskom domu „Zabrana“, a ove smo se odlučili za malo atraktivniju lokaciju, za koju smo procijenili da joj je potrebno čišćenje. To je mjesto Kovačev panj u Nacionalnom parku, uz samu obalu rijeke Sutjeske, gdje postoji jedna mini deponija. Želimo da i Foča bude dio jedne pozitivne priče i borbe za očuvanje životnog prostora – kaže Vidojević.

Vidojević ističe da je jako važno da se u subotu odazove što veći broj volontera, jer samo na taj način može se podići ekološka svijest kod mladih.

– Foča je grad za koji slobodno mogu reći da ima najljepšu prirodu u BiH i svi mi imamo obavezu da tu prirodnu ljepotu i sačuvamo. Asocijacija mladih kao koordinator ovog projekta za Foču ima određeni broj volontera, ali naš zadatak jeste da ih okupimo što više. Postoji jedna izreka koja bi možda mogla najbolje pokazati šta je naš cilj – ako hoćete nekome da pomognete, ne možete mu svaki dan davati ribu, već ga naučite da peca. Tako i mi u ovom slučaju ne možemo čistiti za sve. Mi se trudimo da radimo na kulturu i podizanju ekološke svijesti od onih najmlađih pa do najstarijih. Sigurno je da svi koji očiste ma koju lokaciju u gradu, pa i NP „Sutjeska“, na to mjesto nikada neće bacati nikakvo smeće – objašnjava Vidojevič.

Okupljanje svih koji se žele pridružiti uređenju mini deponije na Kovačevom panju u NP „Sutjeska“, zakazano je za subotu od 9 do 10 časova na Gradskom trgu, a iz Asocijacije mladih se nadaju da će im Opština Foča izaći u susret i obezbijediti prevoz do ove lokacije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: