Hodočasnici iz Čajniča krenuli put Ostroga

12. маја 2015. 058.ba

Hodocasnici iz Cajnica

ČAJNIČE – Nakon jutarnjeg bogosluženja i molitve, iz porte hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču, jutros je na veliki praznik Svetog Vasilija Ostroškog, na pokloničko putovanje krenuli su hodočasnici u manastir Ostrog u Crnu Goru.

Na putešestvije je otišlo oko 50 hodočasnika iz Čajniča i Pala, uz blagoslov prote Momira Vasiljevića i jereja Dragiše Simića. Krenuli su pješke put Ostroga, onako kako su nekada naši stari, sa pobožnošću i strahom Božjim, odlazili na poklonjenje, Ostroškom Čudotvorcu. Slava Bogu što se mlađi i u naše vrijeme odlučuju na ovaj molitveni podvig, a pogotovo šzto iz mnogih mjesta Republike Srpske, put Ostroga na poklonjenje Svetom Vasiliju Čudotvorcu, pristižu hodočasnici koji ne žaleći žrtve ni truda pješačenjem odlaze ovoj velikoj svetinji. Ove godine poklonici sa Pala i Čajniča, odlučili su da na dan Svetog Vasilija Ostroškog, ispred Čajničke Krasnice, a njihovi srodnici su došli da ih isprate i da im požele srećan i blagosloven put.

Hodocasnici iz Cajnica 2

U svome obraćanju protojerej-stavrofor Momir Vasiljević ukazao je na značaj i duhovnu veličinu Svetog Vasilija Čudotvorca i poželio svim hodočasnicima, srećan i Bogom blagosloven odlazak.

„Sveti Ostroški Vasilije se utkao u život našeg naroda prije svega kao svetitelj i čudotvorac. Od malih nogu bješe ispunjen ljubavlju prema Hristu. Po odrastanju primio je monaški čin u trebinjskom manastiru Uspenja Bogorodice.

Svetiteljski život i neumorni rad Svetog Vasilija stvorili su mu ogroman ugled melju savremenicima. Narodi su ga poštovali kao Božjeg čovjeka i obraćali mu se za pomoć i utjehu.

Hodocasnici iz Cajnica 3

Nakon njegove smrti ostale su cijele i cjelebne mošti netruležne i čudotvorne do dana današnjeg. K njegovim moštima pritiču mnogi i nalaze lijeka i za najteže bolesti. 1678. godine kada su mošti izvađene iz zemlje, proglašen je bio za svetitelja, i počeo je da se praznuje dan kada se upokojio, a to je 12 maj.

Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorče, moli Boga za nas.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: