Narodna biblioteka – Čitaocima u pohode

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 08. маја 2015. 058.ba

Rogatica-Biblioteka -  obiljezavanje Svjetskog dana pismenosti

ROGATICA – Prema mjerilima Međunarodne federacije bibliotečkih društava i institucija koja se primjenjuju i u Republici Srpskoj, javne biblioteke trebalo bi da imaju od 1,5 do 2,5 knjiga po stanovniku. Narodna biblioteka u Rogatici taj broj je uveliko premašila i sa bibliotečkim fondom od 33.219 knjiga ima 2,9 naslova po stanovniku na području opštine.

– Samo prošle godine knjižni fond je obnovljen sa preko 1200 knjiga. U tome je skoro hiljadu novih naslova iz oblasti stručne literature, kao poklon učenih Rogatičana koji žive u drugim gradovima i krajevima, nešto beletristike i knjiga za djecu, reče direktorka Biblioteke Anđelka Đerić.

– Posebno je, dodala je Đerićeva, povećan broj publikacija u fondu Zavičajne zbirke koja govori o bogatoj kulturnoj i materijalnoj prošlosti Rogatice i njenog inentiteta u etničkoj, jezičkoj i vjerskoj različitosti.

Biblioteka ima 785 stalnih korisnika knjiga. Tokom prošle godine na čitanje su uzimali preko 16.000 knjiga od čega 9500 su čitaoci iz kategorije omladine. Penzioneri, zaposleni, domaćice i ostali čitaoci za čitanje pozajmljivali su skoro 7000 knjiga.

Rogatica-detalj iz Biblioteke

Mjereći prema broju stanovnika u opštini procenat čitanja je 6,7 odsto i veći je od bibliotečkog standarda za cijelih 5 procenata.

– Radnici Biblioteke, priča Đerićeva, u prošloj i prvim mjesecima ove godine nisu se zadovoljili samo izdavanjem knjiga za čitanje. Idući prema čitaocu u saradnji sa Osnovnom šklom „Sveti Sava“, Dječijem vrtićem „Bambi“ i Klubom za djecu „Milica“ organizovali su više različitih kreativnih radionica.

Na tome se nije stalo i kroz kulturno-obrazuovni program uz angažovanje članova vlastite Dramsko-recitatorske družine, u kojoj je skoro 50 aktivnih članova, održano je preko 20 programa kojim su obilježeni značajni datumi vezani za znamenite ličnosti i događaje iz naše nacionalne istorije, književnosti i drugih oblasti.

Rogatica-detalj sa promocije knjige B. Stanara u Biblioteci

Na takav način obilježen je Svjetski dan smijeha, poezije, ljudskih prava, palačinaka i čokolade. Tu su i omaži Lazi Kostiću, Jovanu Dučiću, Branku Radičeviću, Desanki Maksimović, Aleksi Šantiću, Đuri Jakšiću, Vuku Karadžiću, Jovi Jovanoviću-Zmaju, Petru Kočiću i ovih dana Dositeju Obradoviću pod naslovom „Učitelj koji traje“ posvećen 205-godišnjici od njegove smrti.

Biblioteka je prilog dala i 100-godišnjici Sarajevskog atentata, Međunarodnom danu mira i Preobraženju Gospodnjem kao danu opštine.

U režiji Biblioteke održane su i uspješne promocije knjige Rogatičanina Božidara Stanara „Stotinu i neka“ i Milenka Jevđevića „Prst pukovmnika Zeka“ i izložba legata Mirka Šarovića i dječijih crteža na temu „Knjige“.

Statistički gledano, reče na kraju direktorka Đerić, prosječno povećanje svih aktivnosti tokom 2014. u i oko Biblioteke ostvareno je sa 214 odsto. Prosječno ostvarenje planiranih aktivnosti je 305 i prosječan prebačaj plana svih aktivnosti je 91,6 odsto.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: