Nova knjiga Sava Škobića „Kad gledam tvoje oči“

08.05.2015.

SAVO SKOBIC-KAD GLEDAM TVOJE OCI

STOTINU PJESAMA O LjUBAVI

VIŠEGRAD – Višegradski književni stvaralac Savo Škobić, aktivni član Društva ljubitelja pisane riječi „Most“ iz Višegrada, ovih dana je obvjavio svoju novu knjigu. Radi se o zbirki pjesama o ljubavi, pod naslovom “Kad gledam tvoje oči“, koja je izašla u izdanju „Žiravca“ iz Požege.

Recenzent ove zbirke, koja sadrži stotinu pjesama o ljubavi, profesor Dijana Inđić Milošević ističe da autor čitaoce „svojim melodičnim stihovima vodi na putovanje kroz vrijeme do nekog prošlog, kada je sve bilo iskrenije, do vremena kada se vjerovalo čovjeku i u ljubav, a zatim ih vraća u sadašnjost podsjećajući da ništa što je odista vrijedno nije prošlo i da ne može proći, da je i dalje prisutno i živi u svakom od nas“.

Savo Škobić spada u red predanih i raznovrsnih kulturnih stvaraoca koji je izuzetno zaslužan za uspjehe višeghradskog Dramskog studija. Napisao je sedam zbirki pjesama, isto toliko zbirki pozorišnih komada i tri romana.

Izdavačka kuća „Srpska knjiga“ iz Rume objavila mu je tri zbirke pozorišnih predstava za djecu „More u Lavoru“ (2004), „Mašta može svašta“ (2006) i „Zaljubiška“ (2009). U Travnikau mu je 2009. godine objavljena zbirka od tri komedije za odrasle pod naslovom „Hinđubis“, a Izdavačka kuća „Sven“ iz Niša 2013. godine je objavilča njegov roman „Da je sreće i pameti“, a 2014. godine zbirku pjesama za djecu „Amor u srcu“.

Njegovo raznovrsno književno stvaralaštvo zastupljeno je u brojnim zbornicima i književnim časopisima.

U rodnom Novom Travniku do 1990. godine režirao je 25 pozorišnih predstava, od kojih šest vlastitih. Svoju kulturnu misiju nastavlja 1997. godine u Višegradu gdje je do 2012. godine režirao 50 pozorišnih predstava, od čega je za 22 predstave bio autor teksta i scenarija.

Za pedesetogodišnji rad sa djecom i za djecu Banatski kulturni centar „Novo Miuloševo“ dodjelio mu je „Plaketu Sima Cucić“, za njegov veliki doprinos razvoju književnosti za djecu.

Promocija najnovije knjige Sava Škobića održaće se u subotu, 9. maja u 18,00 časova, u maloj sali višegradskog Doma kulture.