Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

09.05.2015.

SNSD u Starom Brodu

VIŠEGRAD – Polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje u Starom Brodu kod Višegrada delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata iz ovog grada obilježila je Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Višegradu Pero Petrović rekao je da je od suštinske važnosti ne zaboraviti događaje iz tekovina antifašističke borbe, a mjesto, gdje su danas položeni vijenci jedno je od najvećih srpskih stratišta.

“Srpski narod dao je ogromne žrtve i veliki doprinos antifašističkoj borbi, a na ovom mjestu, gdje smo danas ustaše su izvršile pokolj 6.000 srpskih civila”, rekao je Petrović.

On je dodao da se delegacija SNSD-a, polažući cvijeće i odajući počast žrtvama. pridružila obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, kao što to rade u Moskvi i drugim gradovima.

Predsjednik Aktiva žena SNSD-a Sonja Mitrašinović rekla je nakon polaganja cvijeća da se sa mjesta gdje su izginuli srpski civili 1942. godine šalju poruke mira, na Dan pobjede nad fašizmom.

“Naš je zadatak ne dozvoliti omalovažavnje srpskih stradalnika u svim ratovima, podsjetiti mlađe generacije na njihovu žrtvu i spriječiti pojavu novih oblika fašizma i neonacizma”, rekla je Mitrašinovićeva.

Predsjednik Mladih socijaldemokrata u Višegradu Nedeljko Perišić podsjetio je da je SNSD usvojio Deklaraciju o antifašizmu, što je potvrda da SNSD neće dozvoliti omalovažavanje i minimalizaciju antifašističke borbe srpskog naroda, kao ni političku reviziju i falsifikovanje istorije.