Predstavljen novi broj „Istorijskih svesaka“

SRNA - Jovana Borovčanin - 17. маја 2015. 058.ba

Borivoje Milosevic

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu predstavljen je 16. broj „Istorijskih svesaka“ u kojima su publikovani istorijski izvori iz perioda Prvog svjetskog rata.

Centralna tema ovog broja je rad „Diplomatski izvori iz Beča 1874 – 1914“, koji je priredio direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić.

Promovišući novi broj, istoričar Borivoje Milošević rekao je da će istorijske sveske, počevši od ovog broja objavljivati izvještaje poslanstva, Kneževine, a kasnije Kraljevine Srbije, od 1874. do izbijanja Prvog svjetskog rata.

„Ovi dokumenti su izuzetno važan prilog za poznavanje srpsko-austrougarskih odnosa krajem 19. i početkom 20. vijeka koji su doživjeli veoma burnu transformaciju u ovom periodu i kretali se od prijateljskih do krajnje zategnutih odnosa u vrijeme Prvog svjetskog rata“, istakao je Milošević koji je profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

On je rekao da dokumenti koji budu objavljivani predstavljaju jednu vrstu predistorije Prvog svjetskog rata.

U ovom broju objavljen je i nastavak rada iz prethodnog broja „Londonski `Tajms` o Srbiji 1915. godine“ u kome je opisano povlačenje srpske vojske, skupštine, vlade i velikog broja civila, a tekstove je priredila i sa engleskog jezika prevela Maša Miloradović.

„U članku `Srpski dobrovoljci u ruskoj revoluciji` govori se o životu pripadnika srpskog dobrovoljačkog korpusa u Rusiji 1918. godine“, kaže Milošević i dodaje da je to vrlo interesantan vremenski period, jer je to vrijeme revolucije u Rusiji.

Čitaoci će se u članku „Prvi svetski rat iz ugla srpskih umetnica“ upoznati o manje poznatim životnim sudbinama srpskih umjetnica i književnica.

U narednom, 17. broju „Istorijskih svesaka“, biće objavljeno lično istraživanje profesora Borivoja Miloševića o tome kako je Gavrilo Princip predstavljen u američkoj štampi u periodu Prvog svjetskog rata.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,