Predstavljena knjiga „Ofanzivni Gornjodrinski front“, Predraga V. Ostojića

21. маја 2015. 058.ba

Ofanzivni Gornjodrinski front

SRPSKI BEDEM AUSTROUGARIMA NA DRINI

VIŠEGRAD – U organizaciji Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ i Doma kulture u Višegradu je promovisana knjiga književnika i istoričara iz Beograda Predraga V. Ostojića „Ofanzivni Gornjedrinski front“, u okviru njegovog Ljetopisa Rudog za 1914. godinu, koju su zajednički izdali „Prosvjeta“ iz Rudog i „Armon“ iz Beograda.

Po riječima autora knjiga je proistekla iz njegove studije koju je izlagao na prošlogodišnjem naučnom skupu „Crna Gora u Prvom svjetskom ratu“, održanom u Podgorici, povodom stogodišnjice Velikog rata, koji je organizovao Srpski nacionalni savjet Crne Gore.

Predstavljajući ovu zanimljivu knjigu Stojka Mijatović, predsjednik Društva biblioptekara Republike Srpske je naglasila da je autor u njoj dao detaljan prikaz srpsko-crnogorskih ratnih operacija tokom avgusta i septembra 1914. godine.

-Opisujući borbe za odbranu Rudog 1914. godine Ostojić je podigao još jedan spomenik palim herojima Velikog rata, da bi mlade generacije znale kako su znani i neznani heroji, braneći slobodu, ginuli za nezaborav, ocjenila je Mijatovićeva.

Ostojić je podsjetio da su s početkom Prvog svjetskog rata Austrougari (ne)očekivano naišli na snažan otpor, poput bedema, na Gornjedrinaskom području, što je itekako uticalo na ishod Cerske bitke.

-U knjizi sam dokumentovao moju tezu da je u širokom Austrougarskom frontu prema Srbiji postojao i snažan, skoro neprobojan, Gornjodrinski front, koji je nedovoljno istraživala svjetska, ali na žalost i srpska istoriografija, naglasio je Ostojić.

On je dodao da je na ovom dijelu fronta bila raspoređena srpska užička vojska, potpomognuta domaćim stanovništvom, ističući da je nakon kasnijeg sloma tom otporu uslijedio stravičan progon Srba sa ovog područja.

U sklopu promocije ruđanski književnik i slikar Radomir Rašo Jagodić predstavio je svoju najnoviju književnu mapu sa pjesmama i crtežima posvećenim stogodišnjici Prvog svjetskog rata, koju je objavio „Žiravac“ iz Požege.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: