Proljećna sjetva u Rogatici

21.05.2015.

Rogatica-sjetva krompira Agrosa na Sjeversku,2.

SUŠA USPORILA ORAČE

ROGATICA – Optimalni rokovi za proljećnu sjetvu ratarskih i povrtlarskih kultura polako ističu, a u opštini Rogatica kao izrazito brdsko-planinskom kraju sjetva krompira kao osnovne poljoprivredne kulture od koje žive mnoga domaćinstva tek je negdje oko 50 posto od planiranih površina.

Razlog je u naglom nastanku suše koja ne samo da je usporila orače, nego će, ako nastavi, dovesti u pitanje izvršenje plana sjetve i ratarskih kultura i povrća, smatraju poljoprivredni proizvođači.

Novak Motika, direktor DOO „Agromont“ i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Solanum produkt“ reče da su oni do sada zasijali tek oko 40 posto od 28 hektara planiranih sjetvenih površina na kojim planiuraju da zasiju sjemenski krompir kao njihovu osnovnu djelatnost.

– Obezbjedili smo, dodaje Motika, dovoljne količine izvornog elitnog sjemena koga smo dobili od naših partnera u Holandiji. Uz naše i njive naših članova zemljišta uzeli smo u zakup dio državnog zemljišta od opštine, nešto zapuštenih njiva staračkih i povratničkih domaćinstava u selima na boričkom platou. Sijaćemo visokorodnu sortu „Agria“ u količini od oko 70 procenata. Tu je i nešto faluke, kenebeka, dezirea i novih crvenih sorti na našem području „Roko“ i „Kuroda“ kojim smo od ove godine zamijenili sortu „Aladin“ koga je na tržištu sve manje. Obezbijedili smo i potrebne količine osnovnog umjetnog đubriva i zaštitnih sredstava, ali sve će to biti badava ako uskoro ne bude kiše.

Rogatica-sjetva krompira Agrosa  na Sjeversku, 1.

Slično o sjetvi razmišljaju i u drugom registrovanom proizvođaču sjemenskog krompira u Rogatici, DOO „Agros“. Prvi čovjek ovog preduzeća Ozren Planojević reče da su oni ovih dana iz polja oko Rogatice sjetvu prenijeli na plato Borika gdje zemlja dozvoljava rad i sa manje vlage. On se žali i na Opštinsku komisiju koja na vrijeme nije stavila na raspolaganje parcela iz zakupa i što su proizvođači sjemenskog krompira kod zakupa stavljeni u istu ravan sa onim kojim je zakup manje potreban ili dobiveno zemljište koriste u nenamjenske svrhe.

Što se tiče proizvođača merkantilnog, odnosno krompira za jelo, sudeći prema interesu za sjeme, oni bi ove godine trebalo da zasiju rekordne površine. Potražnja za orginalnim i sjemenom prve i druge reprodukcije bila je nezapamćeno velika.

U „Solanum produktu“ i „Agromontu“, koji su prošle jeseni proizveli 420 tona sjemenskog krompira, rekoše da su sve prodali i nisu udovoljili svim narudžbama kupaca. I u „Agrosu“, koji je prošle jeseni ubrao 630 tona sjemenskog krompira, u magacinu nije ostalo ništa. Sve je otišlo proizvođačima na području opštine i regije, a da li će biti i zasijano umnogome će zavisiti od vremenskih prilika.

Sve rečeno o suši za sjetvu krompira odnosi se i na jara strna žita. Ozima, koja su jesenas posijana na 58 hektara, zasad dobro stoje. Ali, ako suša nastavi, doći će u pitanje i njihov rod, kazuju poljoprivredni stručnjaci.