Promovisana 17-ta knjiga Sava Škobića „Kad gledam tvoje oči“

10. маја 2015. 058.ba

Knjiga Sava Skobica

MLADALAČKA POEZIJA U ZRELIM GODINAMA

VIŠEGRAD – U organizaciji višegradskog Doma kulture promovisana je najnovija, 17-ta po redu, knjiga višegradskog književnog stvaraoca Sava Škobića, člana Društva ljubitelja pisane riječi „Most“ iz Višegrada.

Predstavljajući zbirku pjesama o ljubavi, pod naslovom “Kad gledam tvoje oči“, čiji je izdavač „Žiravac“ iz Požege, recenzent ove knjige, koja sadrži stotinu pjesama o ljubavi, profesor Dijana Inđić Milošević je istakla da autor čitaoce svojim melodičnim stihovima vodi na putovanje kroz vrijeme do nekog prošlog, kada je sve bilo iskrenije.

-Vraća nas u vrijeme kada se vjerovalo čovjeku i u ljubav, a zatim u sadašnjost podsjećajući da ništa što je odista vrijedno nije prošlo i da ne može proći, da je i dalje prisutno i da živi u svakom od nas“.

Urednik u „Žiravcu“, poznati užički pjesnik Slobodan Ristović je rekao „da je teže biti dobar čovek, nego dobar pesnik“, ističući da je Savo Škobić i jedno i drugo.

-Napisao je lepu knjigu u kojoj je objavio svoju mladalačku poeziju, što se ne uklapa u njegove godine. To je poezija koju smo pisali u mladosti, u vreme kada je on objavio svoju prvu pesmu u nekadašnjem časopisu „Čik“, podsjetio je Ristović, naglasivši da je Škobić i u poznim životnim i stvaralačkim godinama uspio ostati mlad pjesnik.

Zoran Nedeljković, vlasnik „Žiravca“ iz Požege je izrazio zadovoljstvo što se Savo Škobić sa svojom 17-tom knjigom uvrstio među brojne književne stvaraoce sa Gornjedrinskog i Sarajevsko-romanijskog područja, objavljujući svoje stihove u ovoj Izdavačkoj kući.

-Prisutni smo godinama i na delu ovog našeg Srpskog neba, sa zadovoljstvom pomažući književnim stvaraocima da se lepim knjigama predstave čitaocima, rekao je Nedeljković, ističući „da je bitno obostrano zadovoljstvo, jer nije sve u parama“.

Savo Škobić spada u red predanih i raznovrsnih kulturnih stvaraoca koji je izuzetno zaslužan za uspjehe višegradskog amaterskog glumišta. Napisao je sedam zbirki pjesama, isto toliko zbirki pozorišnih komada i tri romana. Njegovo raznovrsno književno stvaralaštvo zastupljeno je u brojnim zbornicima i književnim časopisima.

U rodnom Novom Travniku do 1990. godine režirao je 25 pozorišnih predstava, od kojih šest vlastitih. Svoju kulturnu misiju nastavlja 1997. godine u Višegradu gdje je do 2012. godine, kada je penzionisan, režirao 50 pozorišnih predstava, od čega je za 22 predstave bio autor teksta i scenarija.

Stihove, pisane od 7. avgusta 2013. do 19. jula 2014. godine, iz njegove najnovije knjige recitovali su Dijana Inđić Milošević, Željko Milošević, njegovi nekadašnji glumci, te članovi recitatorske i muzičke sekcije Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada, a voditelj promocije bila je mlada višegradska novinarka, Jovana Borovčanin.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,