Regata krenula iz Višegrada

03.05.2015.

Kajak regata u Visegradu

VIŠEGRAD – Oko 70 članova kajak kluba “Srpski veslači” iz Beograda nastavili su danas regatu rijekom Drinom iz Višegrada, nakon što su juče krenuli od Ustiprače.

Predsjednik kluba “Srpski veslači” Dejan Јovanović rekao je da su učesnici tradicionalne 16. regate Memorijal “Vitomir Dizdarević – Admiral Kuk” iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, BiH i Srbije, a kajakašima su se pridružili i učesnici iz Višegrada.

Ljubitelji Drine veslaće danas od Višegrada do kampa u Starom Brodu, u dužini od 17 kilometara, rekao je Јovanović.

On je istakao da je planirano da regata sutra pređe u Srbiju kod brane Perućac, na sezonskom graničnom prelazu sa BiH koji je prvi put otvoren prošle godine zbog prolaska regate.

– Ovo je turističko-rekreativna regata i nema takmičarski karakter, a cilj joj je da se veslači upoznaju sa ovim dijelom Balkana, sa kanjonima rijeka Lim, Drina i Sava, te ljepotama gradova – navoe je on.

– Moto ovogodišnje regate je “Veslanjem za čistiju Drinu”, jer svojim primjerom brige u očuvanju naših rijeka i prirode oko njih, skrećemo pažnju na nemaran odnos onih koji problem sa otpadom rješavaju na nepravilan način, bacajući ga pored ili direktno u rijeke, a takođe otpadne vode direktno izlivaju u rijeke – rekao je Јovanović.

Učesnica regate iz Njemačke Barbara Vinković rekla je da peti put dolazi na regatu, jer joj se dopada zemlja, druženje, veslanje i priroda, a za Drinu i Višegrad je navela da su prelijepi.

Učesnik iz Višegrada Darko Andrić kaže da je zadovoljstvo biti učesnik ovakve regate. “Drina je fantastična, a posebno veslanje pored predivne ćuprije i Andrićgrada upotpunjuju tu ljepotu”, naveo je Andrić.

Regata je počela 2. maja, a završava se 8. maja na rijeci Savi kod Sremske Mitrovice.