Sačuvajmo srpsku tradiciju – Spasovdan 2015

22.05.2015.

Srpska tradicija u Cajnicu

ČAJNIČE – Juče su u čajničkom kraju povodom praznika Vaznesenja Hristovog Spasovdana, priređene Spasovdanske svečanosti pod nazivom „Sačuvajmo tradiciju“, Spasovdan 2015. U vremena stara, domaćice su se nazivale spasovnice, pa tako i u čajničkom kraju sačuvan je ovaj lijepi običaj o Spasovdanu, koji je dobio i takmičarski karakter u pravljenju pita kolača i peciva. U okviru svečanosti održano je takmičenje za najljepše i najukusnije napravljene pite, peciva i kolače. U takmičenju su učestvovali predstavnici opština: Foča, Višegrad Rudo, Rogatica, Novo Goražde i Čajniče.

Ukusu pita, peciva i kolača, koje srpske bake i majke spreme, ne može da se odoli. Jer to su jela i poslastice koja se koriste u svim jelovnicima širom svijeta.. Pita se na ovim prostorima smatra glavnim jelom koji se lako napravi a prelijepo izgleda. Zato od malena bake uče unuke a majke ćerke, da prvo nauče da razviju jufku i naprave pitu, pa sve ostalo. Kao nekada tako i sada momci pitaju djevojke da li znaju da naprave pite, pa ako znaju onda ih i žene.

Za takmičenje u pravljenju pita, peciva i kolača bilo je prijavljeno 49 takmičara, koje je birala komisija od pet članova, a činili su je: Lučić Novica,Kuvelja Mirjana, Obrenović Joka, Vuković Radenka i Gigović Borisava.

Nakon završenog degustiranja proglašeni su pobjednici, za svaku od tri takmičarske kategorije.

Srpska tradicija u Cajnicu 2

Kažu da je tajna ukusa pite u načinu pripreme, pa tako tajnu nisu otkrile ali su zato pobijedile. Za najljepše napravljene pite nagrade su odnijele: Draga Vilaret, Vasilija Ćeha i Dragana Stojanović. Ovogodišnje pobjednice za najukusnija peciva bile su Gordana Heleta iz Višegrada, Nada Nešević i Veselinka Stojanović iz Čajniča.

Za najukusnije kolače pobjedu su odnijele komšije iz susjednih opština. Prvo mjesto osvojio je Aktiv žena iz Rogatice, drugo mjesto Aktiv žena iz Novog Goražada dok je treće mjesto odnijela Marina Mitrović iz Rudog.
Pobjednici su nagrađeni diplomama i novčanim nagradama koje im je uručio zamjenik opštine Čajniče Bojan Tanasković.

Na ovaj dan održana je i priredba pod nazivom „Spasovdanski običaji“. Pjesmama je Spasovdan opjevan, igrama je dočaran.

Nakon četrdeset godina, u gradu odakle su njegovi korijeni kao specijalni gost bio je i dramski umjetnik Goran Sultanović, sa svojim orkestrom. Nakon odigrane predstave obratio se publici, izrazivši zadovoljstvo i sreću, jer je nakon toliko godina ponovo u gradu odakle je njegovo porijeklo.

Oganizacioni odbor manifestacije bio je: Narodna biblioteka „Branko Ćopić“, Dom kulture „Filip Višnjić“, Kud „Izvor“ i Aktiv žena pod pokroviteljstvom opštine Čajniče.