Saradnja Medicinskog fakulteta iz Foče i Doma za starija lica u Rogatici

27.05.2015.

Dom za stare u Rogatici

STUDENTI MEĐU STARCIMA

ROGATICA – Četrdeset studenata Medicinskog fakulteta u Foči na studijskom programu zdravstvene njege danas, 27. maja, proveli su dan u posjeti Domu za starija lica „Sunce“ u Rogatici, u kome je zbrinuto oko 50 lica sa područja Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije.

– Cilj je, reče jedan od dva asistenta koji su pratili ovu grupu studenata, Sandra Joković, da ovoga puta, jer su dolazili i prošle godine, studenti druge godine steknu uvid u praktično provođenje kvaliteta njege starijih lica u ovoj ustanovi. Pored toga, rađena je i gerijatrijskaa procjena kako bi sudenti, sutra kao diplomirani zdravstveni radnici, mogli da rade u ovakvim ustanovama i da planiraju zdravstvenu njegu visokog kvaliteta.

Na ovom predavanju, dodala je Jokovićeva, je 40 studenata čije školovanje traje četiri godine. Nadamo se da ćemo saradnju sa ovom ustanovom nastaviti i zato se zahvaljujem njenoj upravi i radnicima koji su omogućili da ih posjetimo.

Student Boško Grubačić i većina njegovim kolega su prvi put u Domu staraca u Rogatici. Reče da su zadovoljni viđenim i iz razgovora sa štićenicima stekli su dojam da su zadovoljni njegom i odnosom osoblja prema njima.

Dom za stare u Rogatici 2

– Nama od velike koristi, dodao je on, biće ono što su nam posebno rekli radnici doma o tome kako je raditi sa ovom populacijom van bolničke prakse, odnosno u staračkim domovima.

Direktor Doma Radomir Ćućula reče da im je veliko zadovoljstvo što njihova ustanova može da posluži u naučne svrhe i da su za ovakve i slične namjene njena vrata uvijek otvorena.

Slučajno, ili namjerno, u toku boravka studenata iz Foče u Domu za starija lica „Sunce“ boravio je i doktor Momir Janković iz Psihijatrijske bolnice na Sokocu. On reče da već godinama prati štićenike ove ustanove u neurološkom i psihijatrijskom pogledu s ciljem eventualne resocijalizacije, rehabilitacije i reintegracije.

– Mogu reći, naglasio je doktor Janković, da sam zadovoljan trenutnim stanjem i da ima dosta pomjeranja nabolje i sa onog što ja pratim i uopšte zdravstvene zaštite štićenika koja je na zavidnom nivou.