SO Rogatica – Budžet kraći za 580.000 maraka

01.05.2015.

SO Rogatica

ROGATICA – Zadnjeg aprilskog dana tekuće godine u Rogatici je održana sjednica SO-e. Bilo je to 29-to zasjedanje opštinskog parlamenta sa dnevnim redom koji je imao čak 22 tačke, a počelo je minutom ćutanja kojom je odata pošta ubijenom policajcu Draganu Đuriću u terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku prošlog ponedeljka, 27. aprila.

U obimnom dnevnom redu ove sjednice u vrhu je bilo donošenje odluke o usvajanju Izvještaja o izvršenju budžeta opštine za 2014. godinu. U ovom dokumentu urađenom po svim standardima za ovakvo izvještavanje, kraće uvodne napomene dala je, na ovoj sjednici, novoimenovani načelnik Odjeljenja za finsnsije, diplomirani ekonomista Tijana Motika.

Prihodi budžeta u 2014. ostvareni su u iznosu od 5.505.596 maraka. To je, rečeno je na sjednici, 89,52 posto od plana za tu godinu, a 4,95 posto manje od ostvarenja u predhodnoj 2013. godini.

U ukupnim budžetskim prihodima porezi su zastupljeni sa 62,83 posto, neporeski prihodi 26,48 i ostali prihodi – grantovi, transfer između budžetskih jedinica, primici od nefinansijske i finansijske imovine, 10,69 posto.

Istovremeno, rashodi su ostvareni u visini od 5.042.481 marku, izdaci za nefinansijsku imovinu 1,019.021 i otplata dugova 24.561 marku, tako da je ostvaren manjak (deficit) u visini od 580.467 maraka.

Prema usvojenoj odluci iskazani manjak će se nadoknaditi smanjenjem tekuće budžetske potrošnje i izdataka za nefinansijsku imovinu u tekućoj godini.

Sa ovim dijelom odluke nisu se složili odbornici opozicije Mladen Lakić, Siniša Miljišić i Milomir Ećimović. Oni smatraju da je to paušalno navedeno, odnosno nema konkretnih podataka od koga i kako namaknuti manjak i da kod svih korisniika budžetskih srtedstava ima viška zaposlenih što je, po njihovom mišljenju imalo odraza na povećanje deficita, koji je najveći u posljednjih 10 godina.

Odbornici su razmatrali i jednoglasno prihvatili Radnu verziju programa sanitarne zaštite izvorišta vode za piće „Seljani“ uz zaključak da se zadužuje Odjeljenje za privredu da pokrene aktivnosti oko pribavljanja saglasnosti od nadležnih ministarstava, organizuje i provede javnu raspravu i da o provedenim aktivnostima podnese izvještaj Skupštini opštine sa konačnom verzijom programa.

SO Rogatica 2

PRIPREME ZA IZRADU STRATEŠKOG PLANA

Opštinski parlament usvojio je i dosta drugih akata. Među njima je i odluka o pristupanju izradi Strateškog plana razvoja opštine za period 2016-2020. godina.

U Stručni tim za izradu ovog fundamentalnog akta imenovani su načelnik i zamjenik načelnika opštine, predsjednik SO-e, načelnici svih opštinskih odjeljenja i odbornici Slavko Lošić i Milomai Ećimović.

NIŠTA OD PLASTENIKA U KRATINAMA

Među odlukama koje su još dinesene je i odluka o stavljanju van snage odluke o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini opštine. Radi se o odluci kojom je polovinom oktobra 2013, uz veliku pompu, dodijeljen 21 hektar zamljišta u Kratinama privrednom društvu „Rafino“ iz Beograda u cilju osnivanja proizvodno-prerađivačkog centra za proizvodnju povrća u zatvorenom prostoru, navodno, za potrebe tržišta u Izraelu. Otišlo se dotle da je obećavano zaposlenje 170 stalnih i 300 sezonskih radnika. Potpisan je bio i ugovor o zakupu, slikalo se i obećavalo blagostanje, da bi na kraju sve palo u vodu navodno zbog „nemogućnosti obezbjeđenja finanskijskih sredstava potrebnih za realizaciju predviđenih aktivnosti“?!

Na ovoj sjednici odbornici su usvojili i program razvoja sporta u opštini za periuod 2015- 2019. godina i primili na znanje Informaciju o funkcionisanju mjesnih zajednica na području opštine.

ZADOVOLjAVAJUĆA BEZBJEDNOSNA SITUACIJA

Sa posebnom pažnjom propraćena je informacija o stanju bezbjednosti i aktvnotima Policijske stanice u prošloj godini. U cjelini uzev, rečeno je, da je stanje u oblasti opšteg kriminaliteta, javnog reda i mira, bezbjednosti u saobraćaju i ostalim poslovima policije zadovoljavajuće, a novi komandir Policijske stanice magistar Igor Kušić najavio je neke nove aktivnosti posebno u oblasti saobraćajne kontrole, pored ostalog i zbog toga sto su u nadležnost policije u opštini odnedavno prešli i magistralni putevi. Biće novina i u kontroli rada ugostiteljskih objekata itd.

Prihvaćene su i indformacije o radu Osnovne škole „Sveti Sava“, Srednjoškolskog centra „27. januar“, Pravobranilaštva RS sa sjedištem u Foči, za opštinu Rogatica, Opštinske organizacije Crvenog krsta, Veterinarske stanice i Opštinske izborne komisija za 2014. godinu.