Stari Brod – Sjećanje na žrtve ustaškog zločina [FOTO]

24.05.2015.

Stari Brod parastos

ROGATICA – U selu Stari Brod, koje je smješteno u kanjonu Drine na lijevoj obali i granici opštine Rogatica i Višegrad, povodom 73-godišnjice od zločina nad preko 6000 Srba sa područja opština Rogatica, Sokolac i drugih Sarajevsko-romanijske regije, koje su na najsvirepiji način krajem aprila i početkom maja ratne 1942. godine ustaše zloglasne „Crne legije“ Jure Francetića, danas, 24. maja, održan je godišnji parastos na spomen obilježju koje je u ovom malom selu podignuto i osvećeno u julu 2008. godine.

Parastosu za stradale predhodila je sveta liturgija u Spomen-kapali koju je vodio prota Milorad Ljubinac sa Sokoca uz sasluženje dva sveštenika i jednog đakona iz Višegrada.

U prigodnoj besjedi poslije parastosa proto Ljubinac Drinu u Starom Brodu nazvao je drugom „plavom grobnicom“ srpskog naroda.

O zločinu na Drini, rekao je on, nije se smjelo govoriti sve do 1991. godine iako je u Starim Brodu i susjednim Miloševićima stradalo preko 6000 djece, majki, sestara i ostale nejači. Sada se, hvala Bogu, o tome smije govoriti i svjedočiti o mučenicima i stradalnicima i ovdje na Drini, ali i o tome da mi kao Srbi živimo vjekovima na ovim prostorima i da ne zaboravljamo svoju duhovnu snagu i kulturu uz dužno poštovanje svojih žrtava među kojima su i žrtve ovdje u Starom Brodu. Njih se treba sjećati što češće sa obavezom da prenosimo na mlađa pokolenja da ovdje dolaze i drugim danima a posebno onim kada se čine svete molitve za pokoj njihovih duša.

Pomenu u Starom Brodu prisustvovao je veći broj potomaka i rodbine stradalih, koji su, kako je rečeno, umoreni samo zato što su bili pravoslavne vjere i Srbi.

U ime Opštine i Boračke organizacije u Rogatici, koji su ove godine bili domaćini ove manifestacije pijeteta vijenac na Spomen-obilježje položili su Tomislav Batinić i Milenko Rajak.

Svojim prisustvom značaj ovog događaja uveličali su i predstavnici memorijalnih udruženja „Prebilovci“ iz Beograda i „Jadovno 1941“ iz Banja Luke, Milenko Jahura i Dušan Bastošić.

– Sjećanje na stradale u Starom Brodu ušlo je u kalendar značajnih događaja i datuma u Srpskoj i ubuduće će se, rekao je najzaslužniji za izgradnju Spomen-obilježja u ovom selu, sveštenik iz Višegrada, Dragan Vukotić, obilježavati početkom maja sveke godine, jer je i stradanje 1942. zaustavljeno 2. maja.

[royalslider id=”151”]