Sveti Nikola sabrao Fočake

22.05.2015.

Spasovdan u Foci

FOČA – Služenjem liturgije, svečanom litijom kroz grad i slavskim obredom opština Foča i Hram Svetog Nikole proslavili su danas krsnu slavu prenos moštiju Svetog Nikolaja.

Nakon služenja svete liturgije i slavskog obreda u hramu Svetog Nikole , uz prisustvo nekoliko stotina sugrađana, među kojima su bili i predstavnici lokalne uprave, uslijedila je svečana litija kroz grad, zaustavljajući se na više mjesta da bi bile pročitane molitve.

Litija se zaustavila ispred spomenika palim borcima i civilima odbrambeno-otadžbinskog rata gdje su delegacije opštine, boračke i organizacije porodica palih boraca položili cvijeće i vijence. Nakon toga u zgradi Opštine obavljen je slavski obred.

Jerej Miljan Rađenović iskazao je zadovoljstvo tradicionalnom litijom i sabornošću Fočaka.

-Ništa ljepše nema ni složnije kada su brća i sestre hrišćani na zajedničkoj molitvi i zajedničarstvu, gdje Bogu blagodarismo i Svetom ocu Nikolaju, zaštitniku ovoga grada. Svima vama koji ovde radite i koji pomažete djelotvornost dobrome narodu da budete na korist zajedno sa našom Srpskom pravoslavnom crkvom, da budemo pravi hrišćani i gospoda hrišćanska, da idemo po zakonu, ali prvo po zakonu Božijem, pa onda po zakonu ljudskome. Ono što je Bog ostavio i ono što je nama dao, mi da prenosimo na vas, a vi da učite i podučavate-istakao je jerej Rađenović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da se običaj litije kroz grad provodi već 22 godine i da veliki broj građana, posebno mladih, koji učestvuju u ovom svečanom događaju, ali i liturgiji, krsnoj slavi opštine daju puni smisao.

-Ovo je praznik našeg sabranja, našeg radovanja, praznik kada jedni drugima treba da oprostimo sve ono što nismo jedni drugima uradili kako su oni očekivali od nas i da jedni drugima poželimo sve najbolje. Krsna slava je i porodični praznik, pa svima koji danas slave i svima nama koji smo u ovoj opštini da poželim sreću i radost i da u ovom gradu bude puno djece, radosti i mladosti-rekao je Mašić.

Program obilježavanja krsne slave opštine i hrama Svetog Nikole počeo je sinoć svečanom akademijom u gradskom pozorištu na kojoj je besjedu o Svetom Nikoli govorio protojerej-stavrofor Nenad Tupeša, a pjesmu svetog vladike Nikolaja Velimirovića o Svetom Nikolaju Mirlikijskom recitovao je učenik Bogoslovije Boban Kovačević. Program akademije obogatili su hor fočanske Bogoslovije, etno grupa KUD-a Foča, kao i učenici i profesori Osnovne muzičke škole.