Svjetsko priznanje za slikara Dragana Šekarića Šeksa

01.05.2015.

Dragan Sekaric slikar

„MAGIČNI REALIZAM“ NAJBOLJI NA „ART EXPO“ U NJUJORKU

VIŠEGRAD – Lijepa vijest stiže nam ovih dana iz Amerike. Dragan Šekarić Šeks, po ocjenama kritičara jedan od najpoznatijih srpskih slikara na prostorima Sjeverne Amerike, porijeklom iz Goražda, sa porodičnom kućom u Višegradu, na najvećoj svjetskoj izložbi likovne umjetnosti, „Art Expo New York“, koja je održana u Njujorku od 22. do 26. aprila, dobio je najznačajnije priznanje u konkurenciji oko 400 slikara sa raznih strana svijeta.

Njegov serijal slika “Magični Realizam” proglašen je nalboljim radovima za 2015. godinu, za šta mu je dodjeljen sertifikat “Award Winner”.

Šeks učestvuje već pet godina na ovoj svjetskoj smotri slikara u Njurorku, koja se održava po 25-ti put zaredom, a pored njegove glavne nagrade za originalan stil u umjetnosti i za emotivnu i idejnu umjetničku jačinu, specijalni žiri je dodjelio još samo dvije nagrade – za najboljeg slikara početnika i za najljepši displej.

Izražavajući zadovoljstvo ovim izuzetnim priznanjem Šekst kaže da njegove prve reakcije nisu pokazivale preveliko iznenađenje, obzirom na dugogodišnje stvaranje, i što je još važnije, pozitivne reakcije publike i kolega umjetnika.

Dragan Sekaric slikar 2

Sjećanje na nastavnicu Nelu Živković

-Ali ipak, u trenutku uručivanja sertifikata zakratko sam se „vratio“ u djetinjstvo, u moje rodno Goražde. Javila mi se slika učionice Onovne škole „Nikola Tesla“ u Goraždu, krajem šezdesetih godina, i moje drage nastavnice likovnog vaspitanja Nele Živković, mojih roditelja, mene u toj učionici sa vršnjacima sedmog razreda. Sastanak je bio u vezi nastavka školovanja, na kome je nastavnica insistirala da kao talentovani učenik nastavim školovanje u srednjoj likovnoj školi u Sarajevu, pričaa Šeks sa sjetom.

Dodaje kako se, tada, u trenutnu uručivanja priznanja, prisjetio i reakcije svojih roditelja.

-Upravo u to vrijeme ljudi su prvi put hodali po mjesecu. Mislim da je u njihovim glavama šetnja po mjesecu bila običnija stvar nego da im mlađi sin sa 14 ili 15 godina ode u veliki grad da uči likovnu umjetnost. U trenutku dodjele priznanja u najvećem centru svjetske umjetnosti, sjećajući se male učionice iznad Drine u Goraždu, sve je izgledalo kao san, kaže Šeks.

Ističe da ovo priznanje doživljava kao stimulans u prelazu na novi nivo komunikacija u svijetu umjetnosti.

Dragan Sekaric slikar 3

Mješavina tri slikarska stila

Likovni kritičari za njega kažu da kao slikar ima dvije stvaralačke strane, jednu za melanholičan, emotivan sfumato stil (koji vodi porijeklo od italijanskih riječi: ¨zadimljen ili maglovit¨), a drugu za agresivnije apstrakcije. Njegov slikarski talenat, emocije i inteligencija, proizvode i figurativnu umjetnost u kojoj se ističu lica i figure koje na jednostavan način pokazuju suštinu ljupkog bića i uvode posmatrača u kompleksne, enigmatične priče. Dragan Šekarić Šeks uporedo radi i izlaže slike sva tri stila zajedno, pa ponekad začuđuje svojom raznovrsnošću i bogastvom poruka i ideja.

-Jedna od karakteristika mojih slika je da one nisu agresivne, već nježnošću privlače i uvlače posmatrača u njihovu dubinu. One nose mir i harmoniju, bez obzira na njihovu neizvjesnost i melanholičnost. Jednom rječju moje apstraktne slike nose harmoniju koja se rađa iz haosa, a radim ih po ritmu, i one obično nose imena poznatih muzičkih djela, pojašnjava Šeks.

Pred njim su, kako kaže, brojni planovi i obaveze, pogotovo nakon ovog velikog priznanja.

-Ipak, krajem maja zatvaram u glavi terminale ujmetnika i dolazim na Drinu, u Višegrad, Goražde i Novo Goražde, da se družim sa dragim prijateljima i da dva ljetna mjeseca živim životom daleko od publike, od susreta sa novim, od izazova i sumnji, ističe Šeks, dodajući da nakon toka, pun lijepih emocija, dana i noći uz Drinu, na jednoj strani duše počinje u septembru sa novim djelima, rasterećen predhodnog ciklusa umjetničkog stvaralaštva.

Dragan Sekaric slikar 4

Ljetni odmor pored Drine

U šali dodaje kako su mu prijatelji poodavno rezervisali stolicu u jednoj od bašti Andrićgrada, gdje, kako kaže, obavezno sreće najveći broj poznanika i prijatelja iz starog zavičaja.

Šeks pojašnjava da je teško zamisliti kakva je dinamika u modernom svijetu gdje se, očigledno, pored starih centara umjetnosti pojavljuju novi, kao što je bliski istok, Dubaji, Rijad, istočna obala Kine sa Hong Kongom, gdje već ima ponude za izložbe.

Na pitanje kad će ljubiteljima likovne umjetnosti u BiH, Republici Srpskoj i Srbiji predstaviti svoj široki stvaralački opus Šeks kaže da mu je velika želja da se njegova djela pojave na prostorima sa kojih je u daleki svijet ponio najljepšu energiju, koju je, kako kaže, samo artikulisao i materijalizovao.

-Upravo moja porodična kuća, koju renoviram na obali Drine u Višegradu, u ulici između čuvenog mosta Mehmed-paše Sokolovića i Andrićgrada, bi trebala da u prizemlju ima prostor u kome bih, kada sakupim dovoljan broj kvalitenih djela, izlagao. Odatle bi bilo jednostavnije praviti izložbe u Višegradu, Goraždu, Novom Gopraždu, Foči, Užicu i u širem regionu, objašnjava Šeks, dodajući da su njegove slike rađene na platnima velikih dimenzija, tako da bi se formiranjem ateljea i galerije u Višegradu riješio problema sa transportom.

Dragan Šekarić Šeks rođen je 1957. godine u Goraždu, diplomirani je arhitekta i slikar, a od 1995. godine živi i stvara u Kanadi, gdje je svojim predanim radom i specifičnim stilom postao jedan od najistaknutijih srpskih slikara na prostoru Sjeverne Amerike.

Do sada je više puta samostalno izlagao u Torontu i u Montrealu u Kanada, zatim u nekoliko gradova Amerike, na Kubi, u Italiji i u zemljama Bivše Jugolsavije. Učesnik je Ekspoa u Torontu „Artist Project“, zatim pet puta u Njujorku na „New York Art Expo“, u Las Vegasu na „Art Showcase“ itd. Nosilac je više nagrada, među kojima je Prvo mjesto u kategoriji ¨ulje na platnu¨ 2003. i 2004. godine u Torontu, a tri puta je bio pobjednik na konkursu za vinske etikete „Hillebrand“ vinarije u Nijagaraonthe Lakeu.