Promovisana dupla knjiga višegradskih pjesnikinja Branke Čarapić i Ranke Kuzman

18. маја 2015. 058.ba

Promocija u Ex Pontu

AMBIJENT ZA PJESNIČKE SNOVE

VIŠEGRAD – U izvanrednom prostoru višegradskog kafea „Ex Ponto“ Društvo ljubitelja pisane riječi „Most“ promovisalo je duplu knjigu svojih članica, višegradskih pjesnikinja Branke Čarapić i Ranke Kuzman. U zajedničkim koricama one su predstavile svoje nove zbirke pjesama „Dešava se“ i „Sjećanja“.

Dupke pun kafe „Ex Ponto“, koji je dobio ime po knjizi stihova u prozi nobelovca Ive Andrića objavljene davne 1918. godine, pokazao je da Višegrad ima brojnih, zanimljivih, mjesta za afirmaciju umjetničkog stvaralaštva.

Predstavljajući ove dvije knjige Stojka Mijatović, predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske, je podsjetila da su kafane oduvijek bile spomenik slobodnom životu, u kojima su se pjesnici družili i jedni drugima predstavljali nove stihove.

-Zadovoljstvo je u ovakvom ambijentu predstaviti pjesničke snove Branke Čarapić i Ranke Kuzman izvezene i otkane u mrežu njihovih pjesama, naglasila je Mijatovićeva.

Promocija u Ex Pontu 2

Ona je dodala „da njihovi stihovi tiho žubore“ i „da su lagani, lepršavi i topli“, kroz koje „vri simboličnost“.

-Branka je pjesnik osjetljive duše koja u svojim pjesmama traži smisao života i postojanja, a za Ranku je poezija isto što i ljubav, interesovanje, radoznali duh, uz podsjećanje na prošlost i maštanje o budućnosti, istakla je Mijatovićeva.

Stihove Branke Čarapić, doskorašlje učiteljice Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Višegradu, recitovale su njene učinice, petog jedan razreda, dok je pjesme Ranke Kuzman besjedio Aleksandar Matić iz Sremskih Karlovaca, koji vodi porijeklo iz plemstva Kovačić.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su Ana Šijaković, Boris Subotić i Jovana Mutlak.

Knjige je u zajedničkim koricama objavila Izdavačka kuća „Dabar“ iz Dobrunske Rijeke kod Višegrada.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,